CCR a incalcat recomandarea Comisiei de la Venetia privind legislatia electorala. Modul penibil in care se justifica

politica

Curtea Constitutionala, Inalta Curte, pensii speciale

CCR a incalcat recomandarea Comisiei de la Venetia de a nu fi modificata legislatia electorala cu mai putin de un an inainte de alegeri atunci cand a decis ca data alegerilor parlamentare va fi stabilita de Parlament. Aceasta recomandare a fost intens folosita de propaganda PSD pentru a anula alegerile locale in doua tururi.

Decizia CCR a fost luata cu o majoritate de cinci voturi, acestea provenind de la judecatorii numiti de PSD sau apropiati PSD: Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Varga si Mona Pivniceru.

Impotriva respingerii sesizarii lui Iohannis au votat judecatorii Livia Stanciu, Simina Tanasescu, Marian Enache si Daniel Morar.

CCR afirma in motivarea deciziei, explicand de ce nu a respectat recomandarea Comisiei de la Venetia, ca stabilirea datei alegerilor de catre Parlament  ”nu este un aspect esential al legii electorale care sa intre sub incidenta principiului securitatii juridice”.

”O asemenea optiune a legiuitorului vizeaza un aspect ce tine de repartizarea de competente intre autoritatile publice, astfel ca nici alegatorul nu este dezorientat de o atare schimbare de competenta si nici optiunea sa politica in cadrul procesului electoral sau rezultatul alegerilor nu este influentat/a sau deturnat/a”, sustine CCR.

”Astfel, modificarea autoritatii competente sa stabileasca data alegerilor nu impieteaza cu nimic asupra securitatii juridice a cetateanului, din contra, este menita sa asigure o valorificare in conditii optime a drepturilor electorale tinand seama de situatia epidemiologica existenta”, se mai spune in motivare.

Pe de alta parte, presedintele CCR Valer Dorneanu a anuntat ca va sesiza aceeasi Comisie de la Venetia in cazul „atacurilor suburbane” ale premierului Orban la adresa membrilor CCR.

„Am impresia ca prim-ministrul are o altfel de pandemie impotriva Curtii Constitutionale si a mea personal, incitand opinia publica impotriva acestei importante institutii. (…) Din pacate, am impresia ca scaunul a adaugat acelui cuvant ‘pandemie’ alte dimensiuni specifice bolii scaunului. Eu l-am cunoscut si il cunosc pe domnul prim-ministru de multi ani si de aceea am un pic de fereala si un pic de respect sa-i raspund in aceiasi termeni pe care i-a folosit dansul cu politruci si cu nu stiu ce. Stiu ca dansul a urmat studii la TCM Brasov, nu stiu daca a facut inalte studii pe care sa le si absolve, politice, care sa justifice sa ne califice pe noi, Curtea Constitutionala, cum ne califica. Eu nu ma refer la mine, toti colegii mei sunt profesionisti cu expertiza care nu pot fi calificati in niciun chip politruci…

O sa discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discutii si am tot avut rezerve asupra oportunitatii de a face un demers. Cred acum ca lucrurile au luat o amploare care impune neaparat o asemenea interventie la Comisia de la Venetia, la Consiliul Europei, la Asociatia Curtilor Constitutionale. (…) Avem in vedere sa sesizam Comisia de la Venetia si Consiliul Europei si, in mod sigur, Asociatia Curtilor Constitutionale din Europa”, a spus Dorneanu, joi, la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: