CCR ar putea decide astazi invalidarea candidaturii lui Calin Georgescu, finala prezidentialelor urmand sa aiba loc intre Ciolacu si Lasconi
Implicatiile recentei Hotarari nr. 2/5 octombrie 2024 (cazul Sosoaca) au fost invocate des in analizele politice de dinainte si de dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Insa nimeni nu pare a discuta implicatiile constitutionale ale deciziei Sosoaca si relevanta lor directa in contextul politic creat de primul tur al alegerilor prezidentiale, sustine, intr-un articol pe Contributors, reputatul jurist american de origine romana Vlad Perju.
In opinia sa, „citita cu atentie, argumentarea hotararii judecatorilor constitutionali indica fundamentele unei posibile invalidari a candidaturii domnului Calin Georgescu pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, sau chiar a asumarii mandatului prezidential, in cazul in care acesta ar castiga al doilea tur. Hotararea de invalidare ar avea, evident, un impact major pentru statul de drept si pentru democratie, aceasta fiind justificata doar in masura in care judecatorii constitutionali constata existenta unor dovezi temeinice ca domnul Georgescu nu indeplineste criteriile constitutionale pentru candidatura la functia de Presedinte al Romaniei si/sau ale asumarii mandatului de Presedinte al Romaniei.
In Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024, CCR specifica cum un candidat la functia prezidentiala trebuie sa indeplineasca atat criterii de forma cat si criterii de fond. Criteriile de forma, specificate in Constitutie si in Legea 370 din 20 septembrie 2004 (republicata) pentru alegerea Presedintelui Romaniei se refera la depunerea semnaturilor pentru candidatura, a depunerii declaratiilor de interese si alte asemenea formalitati. Criteriile de fond sunt de doua tipuri. Criteriile de fond speciale sunt prevazute in Constitutie si se refera la varsta pe care trebuie sa o aiba un candidat, cetatenia romana, la faptul ca respectivul candidat nu a fost deja ales de doua ori Presedinte al Romaniei etc. Conditiile de fond generale de natura constitutionala se refera la „valorile si principiile constitutionale ca parte intrinseca a democratiei constitutionale” ( paragraful 31, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024).
Orice contestatie a candidaturii d-lui Georgescu trebuie, evident, insotita de dovezi temeinice. Cazul Sosoaca arata ca CCR este dispusa de evalueze „conduita si declaratiile publice, precum si efectele acestora in plan constitutional” (paragraful 58, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024). In cazul Sosoaca, judecatori constitutionali au retinut „promovarea unui discurs constant antidemocratic si antisemit” (paragraful 62, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024), si faptul ca respectivul candidat „pune la indoiala si desconsidera obligatia de respectare a Constitutiei prin discursul sau public referitor la inlaturarea unor garantii esentiale ale valorilor si optiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE si al NATO” (paragraful 61, Hotararea nr. 2/5 octombrie 2024). Ramane de vazut daca exista dovezi similare ale candidatului Georgescu. Daca asemenea dovezi exista, ele trebuie prezentate judecatorilor constitutionali spre analiza.
CCR a anuntat ca va decide joi (28 noiembrie) contestatiile la rezultatele primului tur de scrutin. Desi la prima vedere pe rolul Curtii sunt contestatii ce urmaresc anularea primului tur pe motiv de frauda, in realitate pe rolul CCR este (pentru prima oara) constitutionalitatea candidaturii lui Calin Georgescu. Cititi paragraful 52 al Hotararii 2/2024 pentru a intelege cum CCR isi interpreteaza propria competenta – nu restrictiv, citind Constitutia din perspectiva Legii 370/2004, ci larg, adica interpretand Legea 370 din perspectiva Constitutiei. Prin urmare, desi pe rolul Curtii sunt contestatii referitoare la fraudare (cu dovezi, in masura in care acestea exista, care inca nu sunt publice), la fel de probabila – si in mod cert mult mai convingatoare – ar fi o decizie a Curtii care sa se axeze pe analogia dintre candidatul Georgescu si candidata Sosoaca.
Sunt de acord ca o invalidare a primului tur de CCR pe motiv de frauda fara dovezi temeinice ar fi dezastruoasa pentru Curte, pentru institutiile statului si pentru procesul democratic. Insa o decizie referitoare la candidatura lui CG prin prima considerentelor pe care s-a bazat decizia in cazul Sosoaca ar fi de cu totul alta natura (desi, evident, implicatiile politice sunt majore). Invalidarea candidaturii lui Georgescu nu echivaleaza cu anularea alegerilor, dat fiind ca turul doi se poate organiza pe 8 decembrie intre Lasconi si Ciolacu. Poate ca aceasta variata explica de ce Ciolacu nu a facut nici o contestatie dupa primul tur, in ciuda faptului ca a pierdut la o diferenta atat de mica de voturi”, sustine domnul Perju.
Un alt factor care ar putea influenta decizia Curtii ar fi acela ca Georgescu a sfidat solicitarea BEC de a-si sterge de pe Internet toate materialele electorale care nu purtau codul de identificare, fiindca absenta mentiunii reprezinta o incalcare grava a legii. Calin Georgescu nu s-a conformat nici atunci si nici mai tarziu, materialele ilegale fiind in continuare prezente in mediul online.