CCR decide astazi daca ii scapa pe Darius Valcov si pe alti cateva sute de corupti de condamnari. Lupta Cristinei Tarcea

news

Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa pronunte, miercuri, decizia asupra sesizarii privind un posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema completurilor specializate in coruptie.

Pe ordinea de zi a sedintei plenului CCR sunt patru dosare in pronuntare, printre care si cel privind cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei pe de alta parte.

Pronuntarea a fost amanata anterior, in sedinta din 20 mai.

Pe 10 aprilie, Curtea a luat in dezbatere sesizarea formulata de vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache, context in care acesta afirma ca ICCJ a refuzat sa constituie completuri specializate, asa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

In replica, presedintele Inaltei Curti, Cristina Tarcea, declara ca Florin Iordache a formulat sesizarea in cazul completurilor specializate cu incalcarea vointei Curtii Constitutionale, care a stabilit anterior, cu referire la functia de prim-ministru, ca atributiile constitutionale nu pot fi delegate. Anterior, ea preciza ca in ultimii 15 ani au fost solutionate de Instanta suprema 170 de dosare care intra sub incidenta legii privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Sefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris presedintelui Curtii Constitutionale ca Austria este singurul stat afiliat Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE care are complete specializate in cauze de coruptie.

Tarcea ii transmite lui Dorneanu ca a adresat urmatoarea intrebare Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE: „Dispuneti la nivelul Curtii Supreme sau la nivelul altor instaante nationale de complete specializate in cauze de coruptie?”.

Ea spune ca pana la termenul de 17 aprilie a primit 19 raspunsuri.

Din aceste raspunsuri, a rezultat ca 13 state nu au deloc complete specializate in cauze de coruptie.

Alte cinci state nu au complete specializate in cauze de coruptie la nivelul Curtii Supreme, dar la nivelul altor instante au complete sau judecatori specializati in cauze de coruptie.

Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

Pe 25 martie, Florin Iordache anunta ca a sesizat CCR privind un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Instanta suprema. Sesizarea a fost facuta in perioada in care presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si-a delegat atributiile catre Florin Iordache.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: