CCR, dubla masura in cazurile Renate Weber si Codruta Kovesi. Situatie similara, decizii radical diferite

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit marti ca este neconstitutionala revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului, urmand ca aceasta sa isi reia pozitia dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial. CCR a sustinut ca Weber nu a avut posibilitatea de a contesta masura revocarii. Nici Kovesi nu a putut contestat revocarea ei de catre Tudorel Toader, insa CCR a decis atunci ca revocarea a fost legala. Decizia CCR a fost ulterior sanctionata de CEDO.

Potrivit unui comunicat al CCR, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulata de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat si din Camera Deputatilor si a constatat ca este neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului.

„Curtea a retinut ca legea care reglementeaza revocarea, ca modalitate de incetare a unui mandat, trebuie sa determine cu certitudine cazurile in care intervine aceasta sanctiune, sa stabileasca procedura in cadrul careia se analizeaza cererea de revocare si dupa a carei parcurgere organul competent poate dispune revocarea si sa prevada dreptul la recurs in fata unei instante independente si impartiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta masura revocarii, in conditiile art.21 din Constitutie referitor la liberul acces la justitie„, se precizeaza in comunicat.

Or, spun judecatorii constitutionali, intemeindu-se pe dispozitii legale care nu asigura garantiile de independenta ale Avocatului Poporului in raport cu alte autoritati publice, dispozitii carora Parlamentul le-a atribuit o alta interpretare decat cea care rezulta din continutul lor normativ, Hotararea Parlamentului Romaniei 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului incalca dispozitiile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(3) si (5) care consacra principiul statului de drept si principiul legalitatii si al suprematiei Legii fundamentale, precum si dispozitiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

„Curtea a constatat ca, intrucat actul de revocare este neconstitutional, acesta inceteaza sa mai produca efecte juridice. Prin urmare, in temeiul art.147 alin.(4) din Constitutie, care consacra caracterul general obligatoriu si efectele pentru viitor ale deciziilor Curtii Constitutionale, Curtea mentioneaza ca, de la data publicarii deciziei sale in Monitorul Oficial al Romaniei, Renate Weber isi reia calitatea de Avocat al Poporului, urmand a-si exercita mandatul constitutional pentru care a fost numita prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.18/2019, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019”, precizeaza CCR.

CCR a luat o decizie contrara in cazul Laurei Codruta Kovesi, desi nici aceasta nu a avut posibilitatea de a se apara dupa ce a fost demisa de Tudorel Toader. CEDO a stabilit ulterior ca fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie i-a fost incalcat dreptul de a merge in instanta pentru a se apara, drept garantat de articolul 6 § 1 din Conventie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: