politica

CCR il ataca pe presedintele Iohannis. Vointa exprimata clar de 6,4 milioane de romani, distorsionata si minimalizata

Curtea Constitutionala sustine, in motivarea deciziei prin care a validat rezultatul referendumului pe Justitie din 26 mai, ca au fost deficiente evidente de redactare a celor doua intrebari si nu a existat o informare completa cu privire la toate detaliile de ordin juridic si tehnic, nefiind respectate recomandarile Comisiei de la Venetia.

„Curtea retine ca, la referendumul din 26 mai 2019, nu a existat o informare completa cu privire la toate detaliile de ordin juridic si tehnic pe care le presupun cele doua intrebari, nefiind respectate recomandarile retinute de Comisia de la Venetia in documentele citate.

De asemenea, au existat mai multe ipoteze in cuprinsul intrebarilor, care ar fi impus o tratare distincta, conform acelorasi recomandari. Dat fiind insa faptul ca referendumul are caracter consultativ, iar vointa exprimata, chiar in conditiile deficientelor evidente de redactare a intrebarilor formulate, ofera o orientare autoritatilor in privinta vointei majoritare exprimate de votanti, nu subzista un temei constitutional pentru invalidarea referendumului.

Intrucat a fost exprimata o vointa cu efect politic, iar nu juridic, in sensul analizat, aspectele de ordin juridic, tehnic si de detaliu urmeaza a fi apreciate in mod corespunzator de catre autoritati si puse in opera cu respectarea cadrului constitutional si legal de referinta”, se arata in motivarea CCR.

Curtea Constitutionala subliniaza necesitatea stabilirii unui cadru legal riguros pentru ca asemenea deficiente sa nu mai existe pe viitor, in sensul reglementarii obligatiei autoritatilor publice la informarea detaliata si completa a electoratului, in conformitate cu Codul bunelor practici in materie de referendum si celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia in materie.

In legatura cu suspiciunile de „falsificare” a referendumului, CCR arata ca, din datele puse la dispozitie de BEC, rezulta ca au fost erori in listele electorale permanente, generate prin inscrierile operate de trei birouri electorale judetene, respectiv la Constanta, Neamt si Valcea.

CCR sustine insa ca, prin dimensiunea lor, „problemele constatate pot fi calificate ca erori inerente unui exercitiu electoral de amploare, care nu sunt de natura sa determine consecinte asupra validarii/confirmarii referendumului.

Pe 27 iunie, CCR a validat rezultatul referendumului national din 26 mai, fiind respinse cinci contestatii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

6 ore ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

12 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

12 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

12 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

12 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

12 ore ago