CCR, indiciu clar ca va admite sesizarea Iordache-Dragnea. Judecatorii CCR acuza deja „refuzul explicit” al ICCJ de a aplica o lege adoptata de Parlament

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru 19 aprilie judecarea sesizarii privind lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, facuta de Florin Iordache, in calitate de presedinte delegat al Camerei Deputatilor. Comunicatul CCR vorbeste deja despre „refuzul explicit al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a aplica o lege adoptata de Parlament”.

„In ziua de 11 aprilie 2019, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul dispozitiilor art.146 lit.e) din Constitutie si ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum si ale art.34, art.35 si art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a reluat deliberarile asupra cererii formulate de presedintele Camerei Deputatilor de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, constand, in esenta, in refuzul explicit al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a aplica o lege adoptata de Parlament si a dispus amanarea pronuntarii pentru data de 19 aprilie 2019″, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Miercuri, Curtea Constitutionala a anuntat ca, in 10 aprilie, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul dispozitiilor art.146 lit.e) din Constitutie si ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum si ale art.34, art.35 si art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere cererea formulata de presedintele Camerei Deputatilor de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, constand, in esenta, in refuzul explicit al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a aplica o lege adoptata de Parlament si a dispus amanarea deliberarii pentru data de 11 aprilie 2019, ora 10:00.

Cererea a fost depusa in 22 martie de catre Florin Iordache, caruia Liviu Dragnea, aflat in concediu cu probleme medicale, i-a delegat atributiile.

Cererea vizeaza lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Florin Iordache reclama ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptata de Parlament si substituirea in acest mod, implicit, autoritatii legiuitoare prin neconstituirea, in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de completuri de judecata specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate”.

In 25 martie, reintors la serviciu, Liviu Dragnea a fost intrebat daca este o coincidenta aceasta sesizare, avand in vedere ca si avocatii sai din dosarul angajarilor fictive de la Directia de Protectia Copilului Teleorman au invocat ca a fost condamnat in prima instanta de un complet care nu era specializat.

”Este o concidenta si faptul ca respir. Pe subiectul asta, vad ca abordarea este foarte interesanta. (…) Daca cineva incalca o lege, vad ca problema se pune la omul care sesizeaza ca s-ar incalca o lege, nu la cel care incalca legea, deci ala e vinovat. Trebuie sa ne punem intrebari foarte serioase despre modul cum s-a functionat in acea institutie. Deja Curtea Constitutionala a descoperit un fapt destul de grav. Daca si acuma ai dreptate in speta asta…Iertati-ma, totusi, un roman chiar asa este exagerat sa isi doreasca sa aiba dreptul la un proces echitabil, la un proces corect, adica sa fie judecat de un complet compus legal? Problema e cu ce ma avantajeaza pe mine? Imi da ani din viata? M-ati intrebat daca depun contestatie in anulare. Habar nu am, nu stiu. Imi mai da mie cineva inapoi viata pe care mi-au distrus-o acesti indivizi care m-au condamnat politic pentru ca am spus oamenilor sa vina la vot? Cu ce ma avantajeaza pe mine daca as depune contestatia in anulare?”, a declarat atunci Liviu Dragnea.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: