politica

CCR, mana in mana cu mafia PSD. Cu viteza luminii, Ciordache vine cu un proiect de lege care permite CCR sa cenzureze intrebarile presedintelui pentru referendum

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a depus, vineri, la Senat, un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, in contextul in care CCR a constatat ca la referendumul organizat pe 26 mai electoratul nu a fost informat corect privind cele doua intrebari. 

Deputatul PSD Florin Iordache a depus, vineri, la Senat o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Propunerea a fost depusa in aceeasi zi in care CCR si-a facut publica motivarea.

Astfel, proiectul introduce un nou alineat care face referire la obligatia autoritatilor de a oferii informatii in detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes national.

„In cadrul referendumului cu privire la problemele de interes national, autoritatile publice au obligativitatea informarii detaliate si complete a electoratului, in conformitate cu Codul bunelor practici in materie de referendum si celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia in materie, prin campanii si activitati de informare a populatiei la nivel national, asupra temelor care fac obiectul referendumului”, conform sursei citate.

De asemenea, la sectiunea legii referendumului privind problemele de interes national, este introdus un alineat care prevede ca presedintele Romaniei solicita CCR sa verifice constitutionalitatea intrebarilor de la scrutin, inaintea consultarii Parlamentului.

Inainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, Presedintele Romaniei solicita Curtii Constitutionale sa constate faptul ca intrebarile referendumului se incadreaza in limitele revizuirii prevazute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 1 alin. (3) si art. 16 din Constitutie„, potrivit actului normativ, citat de Mediafax.

Articolul 152, alineatul (2) din Constitutie prevede: „De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora”.

Articolul 1, alineatul (3) din legea fundamentatala prevede: „Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate”.

Articolul 16 din Constitutie, care face referire la „Egalitatea in drepturi” prevede urmatoarele:
„(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale”.

Florin Iordache explica demersul sau legislativ facand referire la motivarea hotararii CCR din 27 iunie, care a fost publicata vineri.

„Prezenta modificare se considera impedios necesara avand in vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat ca o interdictie constitutionala prestabilita in privinta vocatiei cetatenilor care au savarsit o anumita categorie de infractiuni de a beneficia de amnistie sau gratiere incalca principiul egalitatii, garantie a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si demnitatea umana, valoare suprema a statului roman”, conform expunerii de motive a proiectului legislativ.

CCR arata in motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ initiat de presedintele Klaus Iohannis ca nu a existat o informare corecta privind detaliile de ordin juridic si tehnic pe care le presupuneau cele doua intrebari, nefiind respectate recomandarile Comisiei de la Venetia.

CCR a respins, joi, initiativele legislative ale PNL-USR si PSD-ALDE de revizuire a Constitutiei. Magistratii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei si gratierii faptelor de coruptie, prevederi in initiativele legislative depuse, depaseste limitele de revizuire a Constitutiei. Curtea arata in comunicarea oficiala de respingere a initiativelor legislative de revizuire a Constitutiei prin interzicerea amnistiei si gratierii faptelor de coruptie, ca prevederile incalca principiul egalitatii, garantie a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si demnitatea umana. CCR a mai transmis ca doar Presedintele Romaniei si Parlamentul sunt institutiile care pot aprecia oportunitatea masurilor de amnistie si gratiere colectiva ori gratiere individuala si „nu poate fi impusa o interdictie generala si valabila ad aethernam de acordare a acestora in privinta anumitor infractiuni”.

Proiectul PSD-ALDE pentru revizuirea Legii fundamentale a fost semnat, in numele initiatorilor, de presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu si presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

La referendumul de pe 26 mai, cetatenii au fost chemati de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se pronunte prin „Da” sau „Nu” cu privire la intrebarile: 1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?” 2. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Piedone si-a depus candidatura: „Voi castiga cu 42%”. A venit sfidator cu tricou „Si eu sunt interlop”

Cristian Popescu Piedone si-a depus, vineri, candidatura la Biroul Electoral pentru functia de primar al…

2 ore ago

Seful AIEA, avertisment: „Iranul are suficient material pentru o bomba nucleara”

Iranul are mai mult uraniu puternic imbogatit decat are nevoie daca doreste sa construiasca una…

2 ore ago

Ciolacu: „In fiecare zi, in Dubai sunt 100.000 de romani in vacanta”

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut vineri, la finalul viziteo oficiale in Emiratele Arabe Unite, ca…

2 ore ago

Guvernul interimar din Bulgaria a inceput drumul cu stangul. Premierul interimar cere deja schimbarea a doi ministri

Premierul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev, si mai multi politicieni insista ca presedintele tarii, Rumen…

2 ore ago