CCR n-a reusit sa-l scape. Hrebenciuc, condamnat la doi ani de puscarie cu executare. Si fiul sau a primit doi ani

politica

Pesedistii Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, fosti parlamentari, au fost condamnati, joi, in dosarul retrocedarilor de 300 de milioane de euro la cate doi ani de inchisoare  de Curtea de Apel Brasov. Hrebenciuc a fost condamnat cu executare, in timp ce Adam a scapat cu suspendare.

In acelasi dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat, ca si tatal sau, tot la doi ani de inchisoare, insa cu suspendare.

Curtea de Apel Brasov a rejudecat pe fond dosarul retrocedarii ilegale a peste 43.000 de hectare impadurite (in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro), dupa o decizie a Curtii Constitutionale care a dus la anularea judecatii initiale. Decizia CCR facea referire la interceptarile convorbirilor, mesaje sau inregistrari ambientale obtinute de procurori cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

Astfel, incepand cu februarie 2020, partile implicate au readministrat o serie de probe, respectiv au fost reaudiati o serie de martori si s-a efectuat o expertiza criminalistica.

Decizia Curtii de Apel Brasov nu este definitiva.

„Condamna pe inculpatul Adam Ioan la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. In baza art. 67 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pentru o perioada de 3 ani. (…)

In baza art. 396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedura penala, achita pe inculpatul Adam Ioan pentru comiterea infractiunii de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Condamna pe inculpatul Hrebenciuc Viorel, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In baza art. 67 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a, b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pentru o perioada de 3 ani.

Condamna inculpatul Ordog Lorand Andras, la o pedeapsa de 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. (…) Condamna pe inculpatul Ordog Lorand Andras la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. (…) Aplica pedeapsa cea mai grea, de 6 ani inchisoare, pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a, b si g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a exercita profesia de judecator pentru o perioada de 3 ani si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute la art. 66 alin. 1 lit. a, b si g Cod penal, adauga la pedeapsa principala sporul obligatoriu de 1 an inchisoare, rezultand pedeapsa de 7 ani inchisoare.

Condamna pe inculpatul Sturdza Paltin-Gheorghe, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. (…) Achita pe inculpatul Sturdza Paltin-Gheorghe pentru comiterea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, prevazuta de art. 367 alin. 1 Cod penal si de cumparare de influenta, prevazuta de art. 292 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (punctele 1 si 2 din rechizitoriu).

Condamna pe inculpatul Bengescu Dan Costin, la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. (…)

Condamna pe inculpatul Hrebenciuc Andrei, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta. (…) In baza art. 81 Cod penal anterior, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate, pe un termen de incercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 Cod penal anterior.

Condamna pe inculpata Sturdza (fosta Zaharia) Gabriela Rodica, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta. In baza art. 81 Cod penal anterior, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate, pe un termen de incercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 Cod penal anterior.

Condamna inculpata Bularca (fosta Adam) Anca Roxana, la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

Condamna pe inculpatul Kadas Iosif, la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare pentru infractiunea de cumparare de influenta”, se arata in decizia Curtii de Apel Brasov.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: