CCR nu mai are cand sa actioneze, votarea incepe imediat dupa miezul noptii. Prima sectie se deschide in Noua Zeelanda

news

Curtea Constitutionala

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat, joi, ca startul votarii pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale va fi dat in strainatate, prima sectie de votare urmand sa fie deschisa in Auckland, Noua Zeelanda, vineri, la ora 1,00, ora Romaniei. Intre timp, la sediul CCR au ajuns mai multe solicitari de anulare a primului tur avand in vedere dezvaluirile din documentele desecretizate de serviciile secrete.

Potrivit unui comunicat al AEP, votarea in strainatate la al doilea tur al alegerilor prezidentiale se va desfasura pe parcursul a trei zile: vineri, intre orele locale 12,00 si 21,00, sambata si duminica, intre orele locale 7,00 si 21,00, cu posibilitatea prelungirii pana la ora 23,59, pentru cetatenii care sunt in sediul sectiei sau la rand in afara sediului.

AEP mentioneaza ca au fost infiintate 950 de sectii de votare in strainatate, cu 35 mai multe fata de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, in care au fost alesi reprezentantii Romaniei in Parlamentul European, ca urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informatiilor si a datelor primite de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

Cetatenii romani cu drept de vot care locuiesc in afara teritoriului Romaniei sau se afla temporar in strainatate pot vota la alegerile prezidentiale la oricare din sectiile organizate in afara tarii, pe baza unui act de identitate emis de statul roman, valabil in ziua votarii: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar; in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, mai precizeaza Autoritatea.

Totodata, AEP a mai transmis ca datele privind prezenta la vot vor putea fi vizualizate in timp real, odata cu deschiderea primelor sectii de votare din strainatate, prin afisarea pe pagina de internet a Autoritatii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare sectie de votare, a numarului de alegatori care s-au prezentat la vot.

Rezultatele inscrise in procesele-verbale intocmite de catre birourile electorale ale sectiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeasi pagina, imediat dupa incheierea si transmiterea digitala a acestora.

Lista sediilor sectiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe in strainatate pentru alegerile prezidentiale din anul 2024 poate fi consultata pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, la urmatorul link:
https://www.roaep.ro/management-electoral/wp-content/uploads/2024/11/Lista-sediilor-sectiilor-de-votare-din-strainatate-prezidentiale_parlamentare-2024.pdf.

Citeste si: SNSPA a depus sesizare la CCR pentru anularea turului 1: „Ne aflam in situatia unei lovituri de stat pe care Federatia Rusa a pregatit-o cu mult timp inainte”

SNSPA depune sesizare la Curtea Constitutionala prin care solicita scoaterea lui Calin Georgescu de pe buletinele de vot si reluarea primului tur al prezidentialelor, anunta rectorul Remus Pricopie. „Colegii mei lucreaza la sesizarea Curtii Constitutionale si sper ca in maxim o ora CCR sa fie sesizata de SNSPA, dar cred ca vor fi si altii care vor sesiza CCR-ul, astazi”, a anuntat Pricopie.

UPDATE Sesizarea a fost depusa:

„Colegii mei lucreaza la sesizarea Curtii Constitutionale si sper ca in maxim o ora CCR sa fie sesizata de SNSPA, dar cred ca vor fi si altii care vor sesiza CCR-ul, astazi. Se lucreaza acum la acest document, il vom prezenta cand va fi gata.

Dar va pot spune ca noi ne aflam, fara niciun fel de exagerare, si imi cantaresc foarte bine cuvintele, in situatia unei lovituri de stat pe care Federatia Rusa a pregatit-o cu mult timp inainte si care sa se desfasoare in ziua alegerilor.

Asta nu poate sa nu fie o situatie pe care CCR sa nu o analizeze. Daca nu se decide astazi cel putin suspendarea procesului pana la clarificarea juridica a CCR, inseamna ca acceptam ca intram intr-un tur 2 cu concurentii rezultati in urma unui tur 1 despre care avem astazi date, ca urmare a desecretizarii de ieri, ca a fost profund viciat. Numai intr-o situatie utopica zic eu trecem cu vederea si mergem mai departe.

Suspendarea inseamna ca se intrerupe procesul pentru duminica. Eu sunt de acord ca CCR nu poate decide intr-o ora, dar nici nu poate fi indiferenta la ce se intampla. Inca avem dreptul sa criticam in Romania: luni s-au grabit. Existau suficiente informatii publice ca sa insiste asupra acestui dosar. S-au rezumat la subiectul renumararii voturilor, cand Constitutia le da o paleta mult mai larga.

Chiar si faptul ca trebuie sesizata Curtea Constitutionala, ca altfel nu se intrunesc judecatorii CCR mi se pare o exagerare inacceptabila: CCR traieste intr-un glob de sticla? CCR trebuia sa se autosesizeze de ieri dupa-amiaza. CCR deserveste Romania, iar in Romania se intampla lucruri fara precedent”, a declarat Pricopie pentru EduPedu.

Publicatia Calea Europeana anunta ca si ea a sesizat CCR pentru reluarea turului intai.

„Avand in vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din Romania, la primul tur al alegerilor prezidentiale, printr-o serie de ilegalitati identificate si comunicate public de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si avand in vedere ca niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza functionarii unui stat democratic, membru al Uniunii Europene si al NATO, va solicitam sa va exercitati prerogativele legale si constitutionale pentru ca alegerile din Romania sa se deruleze in conditii de legalitate deplina, cu respect fata de cetatenii acestei tari si fata de valorile lumii democratice si ale statului de drept. Va rugam sa luati act si sa procedati in consecinta ca pentru a exista in conditii corecte si constitutionale un tur doi al alegerilor prezidentiale este nevoie de un prim tur care sa se deruleze cu adevarat in conditii legale”, a transmis Calea Europeana.

De asemenea, si Cristian Terhes a anuntat  ca a depus la CCR o cerere de revizuire a validarii turului 1 al alegerilor: ”Dupa aparitia documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, si in lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotararii prin care mi s-a respins ca nefondata cererea anterioara de anulare a alegerilor prezidentiale”.

Anterior, Remus Pricopie a dat publicitatii o declaratie cu privire la privire legalitatea procesului electoral si a riscurilor asociate unui complot orchestrat pentru subminarea democratiei din Romania, in contextul desecretizarii documentelor care au fost prezentate in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

„Curtea Constitutionala a Romaniei ar fi trebuit sa amane decizia de luni si sa insiste asupra verificarii temeinice a legalitatii campaniei lui Calin Georgescu, desfasurata intr-un mod atipic si lipsit de transparenta, cu resurse declarate a fi de ‘zero lei’.

Au decis luni, insa contextul politic si noile informatii de o gravitate exceptionala impun o reevaluare urgenta. Curtea Constitutionala trebuie sa se reuneasca astazi pentru a reanaliza situatia”, sustine rectorul SNSPA.

„Federatia Rusa a pus la cale o lovitura de stat, mascata prin mecanisme aparent democratice, dar manipuland in mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a esuat. Acum, in aceste conditii, responsabilitatea CCR este imensa: trebuie sa-l scoata de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit sa fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie sa extinda cercetarile, identificand si tragand la raspundere pe toti cei care au contribuit la aceste actiuni ilegale, de tradare de tara, fie prin complicitate, fie prin actiuni directe.

Daca nu facem asta AZI, mesajul transmis va fi unul devastator: ca, desi stim adevarul – ca Georgescu este un tradator de tara, antrenat, lansat si sustinut in lupta de rusi –, continuam sa perpetuam scenariul conceput si orchestrat de Kremlin. O asemenea pasivitate ar insemna o cedare fara precedent in fata unui adversar strategic, punand in pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci si insasi democratia noastra.

Primul tur al alegerilor trebuie sa fie reluat in conditii de legalitate deplina, sub supravegherea stricta a institutiilor statului, pentru a garanta corectitudinea si legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentala, fata de cetateni si fata de viitorul Romaniei”, se arata in mesajul lui Remus Pricopie.

Citeste si: SRI: „Un actor statal este implicat in coordonarea conturilor implicate in promovarea online a lui Georgescu”. Surse: procurorii vorbesc despre „tradare de tara”

Informatiile prezentate de Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis, indica faptul ca finantarea campaniei candidatului independent Calin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, ca au avut loc actiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral si ca Romania este o tinta pentru actiuni hibride agresive ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: