CCR nu mai poate impiedica taierea pensiilor speciale. PNL, USR, PSD si UDMR vor la unison impozitarea drastica a pensiilor speciale

politica

Curtea Constitutionala, Inalta Curte, pensii speciale

USR, PNL, UDMR si PSD sunt partidele parlamentare care au anuntat pana acum ca sustin impozitarea drastica a pensiilor speciale. Miercuri, PNL a anuntat ca a depus un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale cu pana la 95%. Legea privind taiarea pensiilor speciale a fost atacata la CCR de Avocatul Poporului.

Dupa anuntul PNL de miercuri, si UDMR a sarit sa spuna ca vrea impozitarea pensiilor speciale cu 90%. UDMR a depus de anul trecut un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale si asteapta sustinerea tuturor fortelor politice parlamentare, inclusiv a USR, pentru acest act normativ, a afirmat, miercuri, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila.

„UDMR a depus in decembrie 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depasesc indemnizatia neta a presedintelui tarii. Asteptam ca acest proiect de lege sa intre in dezbatere in luna aprilie in plenul Senatului si asteptam sustinerea tuturor fortelor politice parlamentare, inclusiv a celor de la USR”, a precizat Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presa.

El a adaugat ca, spre deosebire de legea care a fost adoptata de Parlament privind pensiile speciale, UDMR considera ca masurile trebuie sa priveasca toate categoriile de astfel de pensii, fara exceptii.

„Consideram ca sistemul veniturilor din Romania, finantate din fonduri publice, este distorsionat, atat in cazul salariilor, cat si in cel al pensiilor. Niciun venit platit din bani publici nu trebuie sa fie mai mare ca indemnizatia neta al presedintelui tari”, a explicat liderul senatorilor UDMR.

Uniunea Salvati Romania a anuntat marti ca a depus in Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare fata de pensia contributiva.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei si un impozit de 10% pentru pensiile speciale intre 2.000 si 3.500 de lei. Pensia minima in Romania este de 704 lei, iar cea mai mare pensie speciala depaseste 70.000 de lei, ceea ce inseamna de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanta uriasa este si intre pensia medie din sistemul public, in prezent 1.247 de lei, si pensia medie din sistemele speciale, care variaza intre 4.000 de lei si 19.000 de lei”, informeaza USR, prin intermediul unui comunicat.

Conform sursei citate, pentru primele doua luni din 2020 statul a scos de la buget 1,6 miliarde lei, iar pana la finalul anului se estimeaza o cheltuiala cu pensiile speciale de peste 10 miliarde de lei, „bani care pot fi folositi pentru rezolvarea unor probleme urgente, precum combaterea epidemiei de coronavirus, diminuarea efectelor economice ale acesteia” si investitii in sistemul de sanatate.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a anuntat saptamana trecuta ca pensiile speciale trebuie taiate, iar banii economisiti sa mearga la Sanatate.

„Pensiile speciale trebuie taiate! Iar banii economisiti sa mearga la Sanatate! Foarte multi romani sufera in aceste momente din cauza crizei. Multi au fost deja trimisi in somaj tehnic, altii isi vad afacerile naruite si un viitor deloc fericit in fata. Ei nu trebuie lasati singuri sa suporte efectele grave ale acestei crize, in timp ce altii se bucura in continuare de pensii speciale de zeci de mii de lei. Este timpul sa facem ordine! Impozitarea drastica a pensiilor speciale este prima masura de bun-simt! Acei bani sunt mai utili azi pentru a cumpara echipamente de protectie pentru medici, ventilatoare sau alte materiale sanitare de maxima urgenta”, a scris Simonis, miercuri, pe Facebook.

El sustine ca „va merge pana la capat” si ca vrea ca acest proiect sa treaca rapid prin Parlament.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: