CCR nu poate sa o scape pe Renate Weber. Exista deja precedent, CCR a fost de acord cu revocarea lui Gheorghe Iancu de catre USL in 2012

politica

Marcel Ciolacu a anuntat, marti, ca PSD va ataca la CCR o eventuala decizie a Parlamentului de revocare a lui Renate Weber din functia de Avocat al Poporului. Insa exista deja un precedent in care CCR a acceptat revocarea de catre Parlament a unui Avocat al Poporului. Este vorba de Gheorghe Iancu, care in 2012 a fost revocat din fucntie de majoritatea USL de atunci.

In iulie 2012, majoritatea USL (PSD si PNL) din Parlament a aprobat cu 236 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 19 abtineri proiectul de hotarare de revocare din functie a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu. Gheorghe Iancu a spus atunci, la fel cum face Renate Weber acum, ca nu a incalcat legile tarii si Constitutia.

„Tot ce invoca USL nu are niciun temei. Nu am incalcat Constitutia si legile tarii, ci mi-am facut datoria, mi-am exercitat dreptul constitutional. Oricum, indiferent care va fi decizia finala, ma voi supune”, spunea Iancu.

Imediat dupa votul parlamentarilor, PDL a contestat hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala, dar exceptia a fost respinsa, in majoritate, ca inadmisibila. Cei care au fost pentru repingerea exceptiei au fost judecatorii: Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan si Tudorel Toader.

CCR a motivat ca Avocatul Poporului raspunde numai in fata Parlamentului, activitatea sa fiind supusa controlului parlamentar: „Ca urmare, Parlamentul este singura autoritate in masura sa aprecieze daca activitatea desfasurata de Avocatul Poporului, in calitatea sa de conducator al institutiei, s-a realizat in limitele stabilite de Constitutie si lege sau, dimpotriva, cu incalcarea acestora, si in consecinta, printr-o evaluare obiectiva in cadrul cailor si procedurilor exclusiv parlamentare, sa dispuna masurile legale”.

Potrivit CCR, a decide altfel ar insemna sa se recunoasca Curtii Constitutionale posibilitatea de a se substitui Parlamentului, de a invalida evaluarile facute de acesta si de a le inlocui cu evaluarile proprii ale Curtii, ceea ce ar exceda, in mod evident, atributiilor instantei de contencios constitutional.

„In lumina tuturor considerentelor expuse, Curtea constata ca revocarea din functia de Avocat al Poporului a domnului Gheorghe Iancu nu vizeaza, prin natura juridica a hotararii criticate, valori si principii constitutionale, in sensul retinut de instanta de contencios constitutional prin Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 si, ca atare, aceasta hotarare nu poate fi supusa controlului de constitutionalitate”, explica CCR.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca in cazul in care parlamentarii din coalitia de guvernare „vor forta” schimbarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului, social-democratii vor ataca hotararea la Curtea Constitutionala.

„Renate Weber e o institutie din institutiile statului de drept, Avocatul Poporului, CCR. Cum te apuci sa ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat si ataci? Categoric, daca vor forta schimbarea doamnei Renate Weber, o sa atacam hotararea la Curtea Constitutionala. Si categoric, in primul rand ma voi adresa familiei socialistilor europeni si nu numai pentru acest atac, pana la urma, la statul de drept. Nu ai justificarile necesare sa vii cu asa ceva. Poate am uitat acele ordonante date noaptea, fara sa tii seama de drepturile si libertatile romanilor, incalcand Constitutia. Nu ai voie, indiferent ca e stare de razboi, ca este pandemie, sa creezi un asemenea precedent cum a creat presedintele Iohannis sustinand un partid politic. A depasit o linie rosie. Renate Weber a venit si a spus – inteleg ca este pandemie, dar nu depasiti linia rosie de incalcare a drepturilor si libertatilor”, a spus Ciolacu la TVR 1, citat de Agerpres.

El a adaugat ca membrii coalitiei de guvernare considera ca Avocatul Poporului „este un instrument” iar Renate Weber poate in continuare sa „atace” anumite incalcari de drepturi si libertati.

„Este foarte important Avocatul Poporului in aceasta zona, iar doamna Renate Weber a iesit si a atacat toate deciziile, ordonantele. Presupun ca au facut niste sondaje de opinie si au vazut ce personalitate sau ce institutie sa atace si le-a reiesit din cifre ca cea mai vulnerabila ar fi doamna Renate Weber, care nu este un comunicator, nu e in talk show-uri, ea reprezinta Avocatul Poporului. Ei joaca in continuare tot in logica electorala, nu au nicio treaba cu guvernarea”, a afirmat Ciolacu.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se reunesc marti in sedinta, pe ordinea de zi aflandu-se, printre altele, cererea de revocare din functie a Avocatului Poporului si respingerea rapoartelor de activitate ale Radioului si Televiziunii Publice. Miercuri va fi convocat plenul reunit, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, Avocatul Poporului ar trebui schimbat „cat mai repede posibil”, avand in vedere „atitudinea” Renatei Weber, in perioada de cand a fost numita in functie. Orban a explicat ca solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazeaza „pe faptul ca a generat exceptii de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o in perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme in apararea sanatatii si vietii oamenilor si, in general, pe conduita partizana pe care a avut-o in raport cu procesul de legiferare si, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: