CCR, reactie violenta dupa declaratiile lui Iohannis: „Atingere extrem de grava adusa independentei Curtii Constitutionale si a judecatorilor sai”

news

CCR a emis, miercuri, un comunicat de presa in care sustine ca solicitarea presedintelui Iohannis de a-si revizui decizia in cazul Kovesi, in acord cu decizia CEDO, reprezinta o „atingere extrem de grava adusa independentei Curtii Constitutionale si a judecatorilor sai”.

Trebuie mentionat ca nu toti judecatorii CCR au fost de acord cu aceasta pozitie a Curtii. Decizia nu a fost luata cu unanimitate de voturi.

Comunicatul integral:

Avand in vedere Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronuntata in cauza Kovesi impotriva Romaniei, Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei, cu majoritate de voturi, face urmatoarele precizari:

1. Desi comentariile din spatiul public au promovat ideea incalcarii de catre Curtea Constitutionala a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kovesi si a invalidarii Deciziei Curtii Constitutionale nr.358/2018, se constata ca CEDO nu a efectuat un control cu privire la rationamentul juridic si solutia pronuntata de Curtea Constitutionala. De altfel, nici nu avea competenta sa o faca.

2. Hotararea CEDO a stabilit incalcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior si fara legatura cu cel analizat prin decizia Curtii Constitutionale. Acest cadru juridic se refera la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, si nu la cel vizat prin decizia Curtii Constitutionale, respectiv art.94 lit.c) si art.132 alin.(1) din Constitutie.

3. In decizia mentionata Curtea Constitutionala a decis cu caracter general obligatoriu si pentru viitor care sunt raporturile constitutionale intre ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, precum si natura actelor acestora, in procedura revocarii procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in baza unei atributii prevazute de Constitutie. Decizia astfel pronuntata nu poate fi cenzurata de nicio alta autoritate.

4. Doamna Kovesi nu a fost parte si nici nu putea fi parte in procedura de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala prevazuta de art.146 lit.e) din Constitutie, care vizeaza exclusiv raporturile dintre autoritatile publice cu privire la exercitarea competentelor lor constitutionale, si nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implica persoane fizice. De altfel, in toate legislatiile statelor care prevad in competenta curtilor constitutionale solutionarea conflictelor de competenta dintre autoritatile publice, instantele constitutionale nu analizeaza drepturi si libertati fundamentale.

5. Asadar, Curtea Constitutionala nu putea sa incalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv ca in procedura in fata Curtii Constitutionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, in mod exclusiv, competentele autoritatilor publice.

6. In discursul lor public, autoritatile publice, si anume Presedintele Romaniei si prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete si inexacte, fara a corobora natura, continutul si obligatiile rezultate din cele doua acte jurisdictionale [Decizia Curtii Constitutionale si Hotararea CEDO], ceea ce pune la indoiala comportamentul constitutional loial al autoritatilor publice la adresa Curtii Constitutionale.

7. In spatiul public sunt transmise unele informatii care nu prezinta problema de drept in ansamblul sau. Curtea Constitutionala recomanda citirea celor doua hotarari cu buna-credinta si comentarea acestora pe baza argumentelor juridice cuprinse in cele doua hotarari.

8. Deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurandu-se de autoritate de lucru judecat.

9. Indemnarea publica la revizuirea deciziilor Curtii Constitutionale este o atingere extrem de grava adusa independentei Curtii Constitutionale si a judecatorilor sai.

10. Legiuitorului ii revine obligatia de a da curs Hotararii CEDO, in masura in care devine definitiva, prin identificarea solutiei legislative corespunzatoare in considerarea cadrului juridic vizat de aceasta hotarare, si nu a celui vizat prin Decizia Curtii Constitutionale nr.358/2018.

Ce a spus Iohannis despre CCR

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca decizia CEDO in cazul Kovesi este „fara precedent”, iar CCR are obligatia de a revizui „de indata” nu numai decizia referitoare la revocarea fostului procuror-sef al DNA, dar si orice alte decizii luate „in considerarea unor simple declaratii, fie ele si politice”.

„CEDO a decis ca doamnei Kovesi i-au fost incalcate drepturi fundamentale in urma deciziei CCR de revocare a sa din functia de procuror-sef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depasesc frontiera unui stat. Accesul liber la justitie si libertatea de exprimare sunt valori esentiale pentru o societate democratica. Sfidand toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectiva, inclusiv pe cele care subliniau incalcarea liberului acces la justitie al doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din functie la propunerea unui ministru al Justitiei de foarte trista amintire. O asemenea decizie a CEDO fara precedent, intrucat vizeaza chiar autoritatea care este garantul suprematiei Constitutiei, nu poate ramane fara consecinte”, a afirmat seful statului, la Palatul Cotroceni.

In opinia sa, credibilitatea CCR este „puternic zdruncinata”.

„Credibilitatea CCR, afectata oricum de unele decizii controversate luate in ultimii ani, este acum si mai puternic zdruncinata. CCR face parte din ansamblul autoritatilor statului roman si este obligata sa respecte la randul ei Constitutia. CCR are obligatia de a revizui de indata nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar si orice alte decizii luate in considerarea unor simple declaratii, fie ele si politice”, a sustinut Iohannis.

El a afirmat ca la referendumul din 2019 romanii au decis ca atributiile Curtii Constitutionale trebuie modificate.

„Hotararea CEDO de astazi ne arata, daca mai era nevoie, cat de necesara este o reforma la nivel constitutional a acestei institutii”, a subliniat seful statului.

Presedintele Iohannis a sustinut ca este evident ca Parlamentul actual, in configuratia politica, dominata de partidul care a „patronat” revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi, a dovedit ca „nu este capabil sa ia decizii pentru protejarea cetatenilor”.

„Acesta este partidul care vreme de trei ani a facut un scop din bulversarea intregului sistem judiciar, prin construirea unei legislatii penale menite sa-i protejeze pe infractori si nu pe cetatenii onesti. Timp de trei ani, prin acest proiect construit impotriva celor mai elementare reguli de functionare a unei societati democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de ancheta, menite sa discrediteze pe toti cei care ar fi putut sa-i impiedice sa-si atinga scopul. Nu ma astept ca astazi, cand CEDO a hotarat ca doamnei Kovesi i s-au incalcat drepturi fundamentale, PSD sa se grabeasca sa infiinteze o comisie parlamentara prin care sa ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Insa nu ma indoiesc ca romanii vor sanctiona PSD prin vot pentru toate aceste actiuni extrem de grave”, a spus Iohannis.

Laura Codruta Kovesi a castigat marti la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din functia de procuror-sef al DNA, potrivit unui comunicat de presa al institutiei cu sediul la Strasbourg.

Potrivit CEDO, Romania a incalcat drepturile procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, prin revocarea acesteia din functie inainte de incheierea mandatului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: