CCR ridica prima piedica in calea initiativei „Fara penali”. Decizia este amanata, judecatorii CCR sustin ca vor o „analiza aprofundata”

news

Curtea Constitutionala a decis, marti, amanarea discutiei pentru data de 9 aprilie in ceea ce priveste initiativa legislativa de revizuire a Constitutiei, care apartine USR, denumita de partid initiativa „Fara penali in functii publice”.

Motivul este ca judecatorii CCR vor sa faca o analiza aprofundata asupra initiativei inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea propunerii USR si daca demersul cetatenesc respecta limitele Legii fundamentale, potrivit unor surse juridice citate de Mediafax.

Astfel, Curtea urmeaza sa verifice in sedinta din 9 aprilie daca initiativa cetateneasca a USR indeplineste conditiile tehnice, respectiv numarul de semnaturi.

In 21 septembrie2018, USR a depus la Parlament a doua transa de semnaturi pentru initiativa Fara penali in functii publice, peste 780.000, indeplinind astfel conditiile impuse de lege pentru declansarea referendumului, respectiv 500.000 de semnaturi din 21 de judete.

Initiativa Fara Penali in functii publice propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Legat de aceasta initiativa a USR deputatul PSD Catalin Radulescu a explicat, la inceputul lunii februarie, ca a fost depusa plangere la Parchetul General impotriva initiativei „Fara penali in functii publice” deoarece peste 500.000 de semnaturi au fost falsificate de USR.

In replica, USR a anuntat ca va depune plangeri penale pentru abuz in serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputatilor si impotriva lui Georgica Toba, seful Departamentului Legislativ, pentru fals in acte, privind initiativa „Fara penali”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: