CCR si Predoiu creeaza mari probleme Romaniei la Bruxelles. Comisarul UE pe Justitie avertizeaza ca Romania calca pe urmele Poloniei si risca sanctiuni

politica

Comisarul UE pentru Justitie Didier Reynders, anunta intr-un interviu pentru Financial Times ca si Romania a inceput  sa conteste superioritatea dreptului UE. Comisarul subliniaza faptul ca autoritatile de la Bucuresti incearca sa tergiverseze desfiintarea Sectiei Speciale.

Curtea Constitutionala a Romaniei calca pe urmele instantelor poloneze atunci cand vine vorba de contestarea superioritatii dreptului UE, acuza comisarul.

”Am primit o reactia din partea guvernului Romaniei care spune nu, noi ne dorim sa respectam pe deplin suprematia dreptului european… dar in cadrul constitutiei Romaniei. Asadar, nu este chiar raspunsul primit din partea guvernului german, fara nici o conditionalitate”, a declarat Reynders pentru Financial Times.

Una dintre decizii se refera la desfiintarea Sectiei Speciale, care este perceptua drept un instrument de presiune si intimidare la adresa magistratilor, potrivit deciziei CJUE.

Reynder a declarat, potrivit Financial Times, ca ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a promis ca Sectia Speciala va fi desfiintata in contextul unei reforme mai largi, care mai trebuie aprobata de Parlament.

Reynders a mai spus ca aceasta este o tactica de tergiversare pe care a intalnit-o si in discutiile cu omologii maghiari: „In primul rand, trebuie sa implementezi (hotararile CJUE), in Romania, stop Sectiei Speciale. Apoi, daca doriti sa puneti in aplicare un nou sistem”.

Comiusarul a mai spus ca Bruxelles-ul ar putea aplica sanctiuni Romaniei din cauza pozitiei ”permanente si persistente” a Curtii Constitutionale impotriva dreptului UE si impotriva suprematiei deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat joi ca nici macar „la modul teoretic” o structura precum Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu isi poate atinge scopul cata vreme functioneaza cu un numar mic de procurori care lucreaza in Capitala. El exclude desfiintarea SIIJ si reinfiintarea unei structuri similare acesteia.

„Una dintre criticile permanente pe care eu le-am adus acestei institutii de cand a fost infiintata – si subliniez, nu neaparat procurorilor din institutie, ci modului in care a fost gandita aceasta institutie si formata – a fost aceea ca nu isi poate desfasura competentele si implini menirea in teritoriu. Pentru ca nu poate fi de acceptat si nici de crezut, macar asa, la modul teoretic, ca un numar de cinci procurori, cat ocupa la ora asta schema sectiei, pot sa gestioneze un fenomen care se intinde si in teritoriu (…) nu are cum, imposibil”, a declarat ministrul Justitiei, joi seara, la Antena 3.

El a sustinut ca SIIJ nu isi poate „implini menirea” si nu poate functiona cu o structura centrala. Predoiu a afirmat ca ii intelege pe magistratii care doresc „o protectie fata de abuz”, insa considera ca este nevoie ca si in teritoriu sa fie combatuta coruptia, lucru care nu se poate face de catre o institutie care lucreaza cu oameni putini, la Bucuresti.

„Sectia, asa cum a fost ea gandita, nu e viabila, nu poate fi viabila”, considera ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu a amintit ca „in programul de guvernare votat inclusiv de PSD scrie desfiintarea SIIJ”.

Ministrul a afirmat ca isi propune ca pana la 31 martie SIIJ sa fie desfiintata, iar Parlamentul sa primeasca un proiect in acest sens pana la jumatatea lunii viitoare. In ceea ce priveste dosarele aflate pe rolul sectiei, ministrul a afirmat ca exista mai multe solutii in aceasta privinta, el dand asigurari ca acele dosare „vor continua, nu se topeste nimic, nu se ingroapa nimic”.

„Exclud sa desfiintam o sectie ca sa reinfiintam sectia sub nume diferit. Am exclus SIIJ 2.0. Ar fi ceva neserios sa desfiintezi o sectie ca sa reinfiintezi aceeasi sectie”, a mai afirmat ministrul Justitiei.

El a dat asigurari ca „politicul nu va avea niciun amestec in modul in care se formeaza si functioneaza sistemul care va inlocui SIIJ”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: