CCR, ziua care ar putea marca sfarsitul Justitiei in Romania. Doi judecatori ar fi primit promisiuni de noi functii din partea PSD

news

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat in 19 aprilie pentru 20 mai pronuntarea in legatura cu lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Tot astazi este programat la ICCJ termen in dosarul angajarilor fictive la Directia pentru Protectia Copilului Teleorman, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare. Liderul PSD a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si 6 luni de inchisoare de un complet de trei judecatori. Sesizarea Curtii Constitutionale a fost facuta de Florin Iordache, in calitate de presedinte delegat al Camerei Deputatilor.

Pronuntarea a fost amanata prima data in 10 aprilie, pentru a doua zi. Si in data de 11 aprilie pronuntarea a fost amanata.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu afirma ca doi dintre judecatori, Petre Lazaroiu si Maya Teodoroiu, au primit promisiuni de noi functii din partea PSD.

„Exista informatii in spatiul public ca doi dintre judecatorii care se pregatesc sa plece ar urma sa primeasca de la PSD alte functii. Pentru competenta lor, desigur. Si ce dovada mai serioasa de competenta decat sa duci la capat speta care-l scapa pe Dragnea? Sau de incompetenta, daca nu duci speta la bun sfarsit?”, scrie Dogioiu pe ziare.com.

Cererea a fost depusa in 22 martie de catre Florin Iordache, caruia Liviu Dragnea, aflat in concediu cu probleme medicale, i-a delegat atributiile, aminteste news.ro.

Sesizarea vizeaza lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Florin Iordache reclama ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptata de Parlament si substituirea in acest mod, implicit, autoritatii legiuitoare prin neconstituirea, in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de completuri de judecata specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate”.

Sefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris, joi, presedintelui Curtii Constitutionale ca Austria este singurul stat afiliat Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE care are complete specializate in cauze de coruptie.

Tarcea ii transmite lui Dorneanu ca a adresat urmatoarea intrebare Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE: „Dispuneti la nivelul Curtii Supreme sau la nivelul altor instaante nationale de complete specializate in cauze de coruptie?”.

Ea spune ca pana la termenul de 17 aprilie a primit 19 raspunsuri.

Din aceste raspunsuri, a rezultat ca 13 state nu au deloc complete specializate in cauze de coruptie.

Alte cinci state nu au complete specializate in cauze de coruptie la nivelul Curtii Supreme, dar la nivelul altor instante au complete sau judecatori specializati in cauze de coruptie.

Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

PNL a cerut Curtii Constitutionale a Romaniei sa suspende procedura de judecata a cererii depuse de Florin Iordache, considerand ca articolul din Regulament in temeiul caruia a fost inaintata cererea este in dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au inaintat si o sesizare de neconstitutionalitate, cu acest subiect.

Sesizarea liberalilor care vizeaza Regulamentul Camerei Deputatilor va fi dezbatuta in 7 mai de catre judecatorii constitutionali.

In 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual. Suspendarea executarii pedepsei de doi ani primita anterior de Dragnea in dosarul ”Referendumul” a fost anulata, iar cele doua pedepse au fost contopite, rezultand o pedeapsa totala de trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecatori de la ICCJ, primul termen fiind stabilit in 8 octombrie 2018. Atunci, liderul PSD a cerut anularea Hotararii Colegiului de conducere al ICCJ prin care completurile de 5 judecatori sunt considerate „formatiuni de judecata cu reglementare specifica”, astfel incat prevederile Legii de organizare judiciara modificata vor fi aplicate in cazul lor incepand cu 1 ianuarie 2019.

Ulterior, Guvernul a sesizat CCR cu privire la constituirea completurilor de cinci judecatori, sesizarea fiind admisa in 7 noiembrie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: