politica

Ce a facut Iohannis in 5 ani? Bloomberg: ”Forta calma intr-o natiune in care haosul a fost norma. A salvat Romania de pe buza prapastiei”

Alegatorii din Romania sunt chemati in acest weekend la urne si, cel mai probabil, ii vor acorda presedintelui Klaus Iohannis un al doilea mandat, scrie Bloomberg, care il descrie pe seful statului ca fiind omul care a ajutat la trimiterea dupa gratii a celui mai puternic politician roman, Liviu Dragnea, si care a adus Romania din nou in centrul Uniunii Europene. Bloomberg mai scrie ca Iohannis a fost ”pompierul atomic care a salvat Romania de la prabusire”.

Iohannis a fost ”forta calma intr-o natiune in care haosul a fost norma”, cu 5 premieri care s-au perindat la putere din 2014 si pana acum, in timp ce Bucurestiul a fost scena celor mai mari proteste de la prabusirea comunismului, mai sustin autorii articolului.

Bloomberg trece in revista actiunile PSD de modificare a legilor justitiei in sensul reducerii pedepselor pentru oficialii corupti, masuri similare cu cele din Ungaria si Polonia care au pus sub semnul intrebarii statul de drept.

Jurnalistii mai spun ca Iohannis a blocat actiunile PSD, evitand astfel riscul unor sanctiuni din partea UE, sanctiuni care au fost aplicate Ungariei si Poloniei, mentionand si debarcarea Cabinetului Dancila prin motiune de cenzura si numirea ca premier a liberalului Ludovic Orban.

Iohannis conduce detasat in sondajele de opinie, fiind de departe favoritul cursei electorale. Bloomberg noteaza insa ca primul sau mandat nu a fost un succes total. In ciuda obiectiilor, nu a putut opri politica economica a guvernului care a dus la un deficit bugetar la limita admisa de UE.

De asemenea, Iohannis nu a putut opri demiterea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, care a fost numita recent procuror sef european. In acelasi timp, UE a anuntat ca va mentine MCV-ul in cazul Romaniei, iar Bucurestiul nu a reusit sa obtina nici aderarea la Spatiul Schengen, mai amintesc autorii articolului.

Un alt punct slab este acela invocat de criticii sai care il acuza pe Iohannis ca este reactiv si lipsit de energie. Dan Barna, contracandidatul sau de la USR, este cel care l-a numit ”pompierul care intervine cand arde casa”, comentand ca daca Iohannis era mai activ poate ca ar fi fost mai putine incendii.

Pe de alta parte, Iohannis s-a prezentat pe sine ca fiind ”pompierul atomic care a salvat Romania de la prabusire”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

6 ore ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

14 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

14 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

14 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

14 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

11 ore ago