Ce a primit UDMR de la Liviu Dragnea in schimbul voturilor pe codurile penale. Obligativitatea folosirii limbii maghiare in institutiile de stat

politica

Postul Europa Libera anunta ce a primit UDMR de la Liviu Dragnea in schimbul votului parlamentarilor maghiari pentru modificarile scandaloase la codurile penale.

13 deputati ai UDMR au votat in favoarea modificarilor facute la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, dupa ce au negociat cu PSD in favoarea unei Ordonante de urgenta care vizeaza drepturile lingvistice ale minoritatilor.

Astfel parlamentarii maghiari, alaturi de cei ai minoritatilor si alti neafiliati au fost de acord cu modificarile juridice in favoarea relaxarii pedepselor pentru coruptie, ajutand PSD sa aiba o majoritate calificata. Potrivit unor surse demne de incredere, in schimb, PSD va trece Ordonanta de Urgenta privind Codul Administrativ, care prevede intre altele obligativitatea folosirii limbii materne in serviciile deconcentrate si la nivelul autoritatilor locale, in localitatile in care o minoritate are peste 20% din totalul populatiei. Partial aceste prevederi se afla deja in vigoare, informeaza Europa Libera.

UDMR a criticat initial poiectul Codului Administrativ pentru ca duce la o centralizare si mai mare. In plus, anul trecut Uniunea s-a pronuntat impotriva promovarii acestui Cod prin Ordonanata de Urgenta, cu toate ca si atunci aparea aparea obligativitatea folosirii limbii materne in institutiile prefectului si serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, in toate locurile in care cel putin 20% din populatie are alta limba materna decat cea romana.

Codul Administrativ prevede in plus fata de legislatia existenta folosirea limbii maghiare, de pilda, in orasele in care exista comunitati consistente in toate serviciile deconcentrate, care reprezinta extensii directe ale executivului, cum ar fi Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala, pentru Protectia Consumatorului, Protectia Mediului sau pentru Plati si Inspectie Sociala, ori Agentia Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor etc.

Modificarile Codului Penal si Codului de procedura penala au fost adoptate miercuri Camera Deputatilor, cre este Camera decizionala, urmatoarele etape fiind controlul de constitutionalitate si promulgarea. PNL a anuntat deja, inca de marti, ca va sesiza CCR.

Proiectul de modificare a Codului de procedura penala a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” si 83 „impotriva”, iar cel demodificare a Codui penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” si 81 „impotriva”.

Ambele proiecte au fost dezbatute in procedura de urgenta, dat fiind ca ordonantele de urgenta care ar fi trebuit sa puna in acord codurile cu deciziile Curtii Constitutionale nu au fost emise, in pofida anuntului in acest sens facut de ministrul Justitiei Tudorel Toader, fapt care a provocat nemultumiri in PSD.

„Nu a fost facuta nicio modificare, haideti sa fim rigurosi! Codurile penale, s-a declansat procedura de modificare acum multe, multe, multe luni de zile cu dezbatere si spectacol. Au fost contestate la Curtea Constitutionala aceste legi. Curtea Constitutionala a spus ca o serie de articole nu sunt constitutionale si nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie sa fie modificate pentru a fi constitutionale, o serie de articole sunt constitutionale fara sa fie modificate. Decizia luata de noi de anul trecut a fost ca articolele, doar articolele declarate constitutionale si cele neatacate sa continue procedura parlamentara. Nu s-a adus nicio modificare, nici macar o virgula deasupra deciziilor Curtii Constitutionale. Astazi s-a incheiat aceasta procedura parlamentara. Partial, pentru ca or sa atace la Curtea Constitutionala niste articole declarate constitutionale. Nu este niciun fel de modificare”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: