EXCLUSIV. Ce ASCUNDE Oprea: „In 1989 i-a predat sediul lui Iliescu” – Dezvaluirile unui fost COLONEL

news

Fostul colonel de Armata Alexandru Manafu a publicat intr-una dintre cartile sale mai multe dezvaluiri despre trecutul cetos al vicepremierului Gabriel Oprea. Conform acestuia, Gabriel Oprea se cunoaste bine, inca din 1989, cu Ion Iliescu si cu grupul de nomenclaturisti comunisti care a format FSN-ul. Oprea a fost cel care i-a predat lui Iliescu cheile cladirii in care FSN a avut sediul central.

In cartea „Simboluri ale devenirii romanesti. Liceul Militar ‘Nicolae Filipescu’ de la Manastirea Dealu”, publicata in 2012, colonelul Manafu dezvaluie care a fost secretul succesului in cariera al lui Gabriel Oprea.

„Fost absolvent al scolii militare, specialitate intendenta, repartizat la o directie centrala ca sef de serviciu, avea gradul de locotenent major in decembrie 1989. Impreuna cu doi colegi, in decembrie 1989 a predat sediul FSN-ului viitorilor oameni politici de varf (acesta a constituit inceputul)”, a scris colonelul.

El a aratat si cu ce se ocupa de fapt Gabriel Oprea inainte de 1989.

„Pe plan profesional nu s-a omorat cu treaba. Serviciul era incadrat cu contabili civili si subofiteri foarte valorosi, care derulau activitatea in conditii bune (Prin natura activitatii se asigura echiparea cadrelor militare care incadrau Marele Stat Major si directiile centrale. Si, de aici, o portita spre relatii, exploatata cu abilitate).

Ocupatia de baza a viitorului om politic ajuns ministrul Apararii Nationale era tabara militara de pe litoral a carui functie de sef o ocupa in perioada mai-octombrie a fiecarui an”, mai spunea Manafu.

Fostul colonel era indignat de activitatea pe care Gabriel Oprea a avut-o mai ministru al Apararii, sustinand ca acesta a acordat „grade militare de carnaval”. ” Nimic mai josnic, mai murdar si mai degradant pentru institutia militara”, sublinia Manafu.

„Un varf al scaderii prestantei si autoritatii institutiei militare, al josniciei, marsaviei si parvenitismului in ceea ce priveste avansarile unor cadre in rezerva, al acordarii unor grade de carnaval, a fost atins in timpul mandatului de ministru al Apararii Nationale al lui Gabriel Oprea.

(…) Un individ ajuns ministru, trecut in rezerva cu grad de capitan, avansat in rezerva, activat, avansat, iar trecut in rezerva, ajuns la gradul de general cu patru stele ‘de justitie, profesor universitar doctor’, uns cu toate alifiile la scoala poltroneriilor politice, si-a recompensat camarazii de partid sau de alianta politica din care facea parte cu grade militare de carnaval.

Nimic mai josnic, mai murdar si mai degradant pentru institutia militara.

Au fost avansati astfel cateva mii de indivizi fara pregatire militara, fara autoritate, care nu au avut niciun fel de responsabilitate pe linia militara toata viata lor, singurul merit fiind ca erau oamenii partidului la putere si puteau fi folositori in atingerea scopurilor urmarite”, scria Manafu.

In CV-ul sau, Gabriel Oprea scrie ca intre 1983-1990 a fost ofiter economist, iar intre 1990-1993 a fost ofiter de justitie militara. Dupa care urmeaza o mare pauza pana in 2001, an in care era deja general maior de justitie militara.

Citeste si: Cum a ajuns bodyguardul lui Miron Cozma sa conduca Romania

Colonelul Alexandru Manafu a fost prozator si publicist, scriitor de vocatie militara, autor si coautor a peste 15 volume de istorie a armatei romane, documentari si biografii. El a murit in februarie 2015 la varsta de 65 de ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: