Ce ascunde sesizarea facuta la CCR de Guvern: „Ce fac acum Grebla si Toader, pe solicitarea semnata de Dancila, e mult mai grav decat OUG 13/2017”

politica

Premierul Romaniei, Viorica Dancila, solicita Curtii Constitutionale sa decida daca deciziile date de completele de cinci judecatori de la Inalta Curte au respectat in ultimii patru ani jurisprudenta Curtii Constitutionale, iar daca nu este asa sa „corecteze efectele generate”, informeaza ziare.com.

„In vederea solutionarii acestui conflict juridic de natura constitutionala, sa arate conduita in raport cu prevederile constitutionale la care autoritatile publice trebuie sa se conformeze. Aceasta inseamna atat exercitarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a atributiilor sale prin aplicarea de indata si intocmai a Legii 207/2018, dar si corectarea efectelor generate de catre aceasta conduita de la intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013 si pana in prezent, tinand seama de riscul condamnarii Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nerespectarea art. 6 par. I din Conventia pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale in cauzele solutionate cu incalcarea jurisprudentei constante a acestei Curti (in cauzele solutionate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in completele de 5 judecatori ce au fost compuse nu potrivit legii, ci potrivit hotararilor Colegiului de conducere al acestei instante)”, se arata in sesizarea trimisa CCR de Guvern.

„Ce fac acum Grebla si Toader, pe solicitarea semnata de Dancila, e mult mai grav decat OUG 13/2017. Practic ei cer anularea sentintelor definitive date de Completul de 5 judecatori in ultimii patru ani. Da, inclusiv cea din dosarul Referendumului”, a subliniat jurnalistul Ionel Stoica pe Facebook.

Completele de cinci judecatori solutioneaza definitiv dosarele care se judeca la Inalta Curte, fiind vorba de cazuri in care sunt implicati inalti demnitari, parlamentari, ministri sau generali. Solicitarea Vioricai Dancila in aceasta situatie a fost facuta in cererea in care a sesizat existenta unui posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind formarea completelor de 5 judecatori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: