Ce ascunde Sosoaca. A fost consiliera personala a unui ministru PSD. Acesta a lucrat ca ofiter acoperit al Securitatii (CIE), acuza mai multi jurnalisti

politica

Senatoarea Diana Iovanovici Sosoaca a lucrat in calitate de consilier personal al lui Eugen Dijmarescu pe vremea in care acesta a fost ministru in Guvernul Adrian Nastase. Sosoaca insista sa se prezinte acum drept un „om nou” in politica, acuzand ca tara a fost jefuita de „ceilalti politicieni” in ultimii 30 ani. Insa Dijmarescu a fost unul dintre numele grele din PSD in perioada Iliescu-Nastase.

Sosoaca a ascuns acest lucru de cand a intrat in politica, insa informatia apare pe site-ul Marinei Almasan, „Femei de 10”. Almasan, prietena cu Sosoaca, a invitat-o in mai multe randuri pe aceasta in cadrul unor emisiuni la TVR.

Ce scrie „Femei de 10” despre Sosoaca: „A absolvit un master in Dreptul afacerilor, a fost consilier personal pe probleme juridice al ministrului delegat pentru comert, Eugen Dijmarescu, colaborand cu toate structurile guvernamentale la acel moment”.

Eugen Dijmarescu a fost, incepand cu 2001, Consilier de Stat pentru Politici Economice al premierului Adrian Nastase, iar din 2003 a devenit ministru al Comertului in Guvernul Nastase.

Dijmarescu a fost acuzat de mai multi jurnalisti de investigatii ca a lucrat  in calitate de ofiter acoperit al DIE, serviciul de informatii externe al Securitatii.

Citeste si: Fost consilier prezidential: „Sunt indicii ca AUR a fost fabricat de o institutie a statului roman. Si PPDD a fost creat tot de ei”

In perioada cumunista, el a urmat o serie de specializari post-universitare in Occident, unde nu ajungea oricine: Seminarul de Studii Americane din Salzburg (1973), un stagiu la Brookings Institution (1981) si un stagiu la Universitatea de Stat din Arizona, Tempe (1985). Pana in 1990, Eugen Dijmarescu a ocupat si pozitii ierarhic superioare in cadrul Institutului de Economie Mondiala, fiind si secretar PCR pe institut.

Revista Bilant, in numarul sau din august 2005, scria ca Institutul de Economie Mondiala (IEM) de la Bucuresti a fost pana in anul 1990 o institutie de acoperire pentru fostul serviciu de informatii externe din cadrul Securitatii (DIE/CIE) si a avut regim de unitate militara.

In anul 2006, numele lui Eugen Dijmarescu a aparut pe faimoasa lista a lui Liviu Turcu, ca persoana care a colaborat cu serviciile de informatii inainte de Revolutie.

Liviu Turcu, ultimul defector important al serviciului de spionaj comunist, a publicat atunci in „Jurnalul national” o lista cu 11 nume de politicieni care au avut legaturi cu fosta Securitate. Printre acestia, la pozitia 6, apare fostul ministru si ambasador Eugen Dijmarescu, in dreptul caruia este trecuta mentiunea „fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0625”. Aceste indicative corespund, in ordine, Centrului de Informatii Externe, unitatii speciale de protectie din cadrul CIE si, respectiv, Directiei a III-a de Contraspionaj.

Potrivit jurnalistului de investigatii Dan Badea, Isarescu si Dijmarescu ar avea biografii intersectate la ordin – „Fosti colegi la Institutul de Economie Mondiala, Mugurel Isarescu, Eugen Dijmarescu si Napoleon Pop au facut parte din corpul special de activitati/propagandisti ai CC al PCR, folositi pentru „instruirea” activului de partid central si din teritoriu.

Pana in 1990, Eugen Dijmarescu a ocupat pozitii ierarhic superioare lui Isarescu in cadrul IEM, inclusiv prin pozitia de secretar PCR pe institut.

Ulterior, ca „senior”, a fost vexat de faptul ca Isarescu a fost numit guvernator al BNR, socotindu-se nedreptatit, chiar daca el insusi a ocupat functii de viceprim-ministru, ministru si ministru secretar de stat, inclusiv pozitia de vicepresedinte al Senatului, scrie Dan Badea pe blogul lui.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: