Ce asteapta Iohannis din partea Germaniei. Reactie evaziva a lui Merkel

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, intr-o conferinta comuna cu cancelarul german Angela Merkel, ca Romania conteaza pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unor solutii care sa permita avansarea spre aderarea tarii la spatiul Schengen.

„Am abordat in cadrul intrevederii si subiectul si aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care sa permita avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Exista argumente pe care le credem convingatoare, care sa duca la eliminarea ultimelor rezerve invocate in trecut in acest proces”, a precizat Iohannis.

Intre argumentele invocate, Iohannis a mentionat ultimul raport MCV, dar si „capacitatea si contributia deja demonstrata de Romania la asigurarea securitatii frontierei externe a Uniunii”.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, la Berlin, intrebata daca se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta, in privinta Romaniei, ca nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru tara noastra, subliniind ca vor fi discutati pasii urmatori in acest sens.

Intrebata, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, daca considera ca o decizie privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen poate fi luata pana la sfarsitul acestui an, tinand cont si de rezultatele pozitive inregistrate in ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: “Ultimele rapoarte au fost pozitive si consideram ca reformele vor fi implementate in continuare cu consecventa si vom discuta despre pasii urmatori. Nu pot sa promit acum”.

Cancelarul federal Angela Merkel a mai precizat ca intelege faptul ca Romania asteapta un raspuns pe acest subiect.

”Am vorbit si despre tema ca Romania are dorinta indreptatita de a deveni parte a Spatiului Schengen si vom vedea, sa putem obtine un progres in pasi si vom discuta cu partenerii europeni stiind ca este o prioritate atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria”, a mai afirmat Merkel.

Sursa: Agerpres

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: