„Ce ati facut, doamna comisar, cand zeci de oameni au fost arestati in mod abuziv?”. Norica Nicolai, zbierete in Parlamentul European

politica

Europarlamentarii PSD si ALDE au tinut sa apere cu indarjire, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European dedicata amenintarilor la adresa statului de drept in Romania,  modificarile aduse la legile justitiei. Cea mai inversunata a fost Norica Nicolai.

„La Bucuresti avem intentia de a legifera, nici nu am avut o discutia despre modificarea Codurilor penale. Prezumtia de nevinovatie, drepturile si libertatile, nu sunt chestiunile pe care dvs le garantati? Ce ati facut, doamna comisar, cand zeci de oameni au fost arestati in mod abuziv? Ce ati facut cand oamenii au fost interceptati ilegal? Justitia se face cu corectitudine, si numai de astfel de valori nu dati dovada in aceasta dezbatere”, a strigat Norica Nicolai, adresadu-i-se comisarului pentru Justitie, Vera Jourova.

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a acuzat Comisia Europeana ca „inchide ochii”.

„Comisia fie nu cunoaste situatia din Romania, fie inchide ochii la anumtie aspecte. Cat despre continutul modificarii, sunt in acord cu Comisia de la Venetia. Refuz sa cre dca tara mea este tratata ca o tara de mana a doua. Comisia amesteca evaluarea celor trei legi cu ceea ce ar urma sa se intample in viitor fara sa ne spuna concret. Un protocol secret intre DNA si serviciu secret a permis ca in Romania sa se faca politie politica! Comisia sau a stiut, sau a tacut. De aceea, vreau ca colegii mei sa citeasca si alte surse”, a spus Bostinaru.

Vera Jourova a tinut sa sa explice de ce este necesara aceasta dezbatere.

„Domnule presedinte, discutiile din Romania din ultima vreme a dus la ingrijorari, exprimate de diferiti actori. Romanii au iesit in strada pentru a isi exprima opozotia fata de modificari, care ar putea slabi masurile de combaterea a coruptiei. Comisia impartaseste aceste ingrijorari. Va desfasura o ancheta proprie iar rezultatele vor fi publicate in martie.

Dupa 10 ani, Romania are unul dintre cele mai bune sisteme judiciare. In ianuarie 2017, comisia propus o serie de recomandari care ar fi permis sa iasa din MCV. In decembrie 2017, in ultimul raport MCV, CE si-a exprimat ingrijorarile cu privire la modificarile legilor justitiei, iar dezbaterea a evoluat. CSM a continua sa isi exprime ingrijorarile si a dat o opinie negativa.

Procesul acesta tine cont de interesul legitim pentru independenta justitiei? Vedem in continuare ca se critica legile justitiei si regulile de integritate. Pe 21 decembrie, Parl Romanieia a doptat intr-o procedura de urgenta legile si acestea au fost imediat respinse la Curtea Constitutionale pentru unele dintre prevederi.

Consliului Europei are de asemenea principii ca nu pot fi facute reforma atat de profunde. Recomandarile au fost sa consulte Comisia de la Venetia.

Comisia considera in continuare ca legile pot fi unele bune.

Acesta este un moment crucial. Primele doua legi s-au intors la Parlament, iar dezbaterea ar trebui sa fie folosita ca oportunitate pentru a avea un dialog franc.

Repet apelul lansat de dl Juncker si dl Timmermans catre Parl roman. Sa deschida dezbaterea inlinie cu recomandarile comisiei si sa construiasca un Consens. Presedintele Romaniei are de jucat un rol cheie si din reuninea de sapt trecuta stiu ca ia foarte in serios aceasta problema.

Vom analiza profund amendamentele finale aduse legilor justitiei, codurilor penale si conflictul de interese. Comisia va ramane obiectiva, se va baza pe date si pe lege si nu va fi partinica politic.

Romania si romanii au trecut printr-un maraton, iar finishul se vede la orizont. Viteza cu care va ajunge Romania la linia de sosire depinde de Romania, Comisia este aici pentru a o ajuta”, a spus comisarul pentru Justitie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: