Ce cauta Radoi in Piata Victoriei la protest. Drula anunta ca peste 5 zile il da afara din spatiile comerciale de la metrou

politica

Nu suntem intr-un conflict de munca la metrou, ci intr-unul de tip cartel pentru ca ne-am atins de imperiul subteran al lui Radoi, a declarat, luni, la Digi 24, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Catalin Drula. Radoi a fost prezent, duminica noapte, la protestele violente din Piata Victoriei.

„Da, a fost (Ion Radoi, liderul USLM, n.r.) in spatele miscarii de la metrou. E in spatele a ceea ce s-a intamplat la metrou nu azi, ieri, ci de vreo 20 de ani, cel putin. Absolut. Oamenii astia sunt un pic versati. Ei stiu ca nu pot face greva, pentru ca nu le permite legea starii de alerta, stiu ca oprirea voluntara a lucrului are niste reguli.

Au venit special oameni care nu erau in tura. Pur si simplu, niste cetateni care se intampla sa fie angajati la metrou, s-au asezat pe sinele de la metrou, noaptea, fara niste revendicari in prealabil. Nu vreau sa-i demonizam pe angajatii de la metrou. Am chiar tot respectul pentru cea mai mare parte a lor, care s-a prezentat la munca. Multi au spus ca le e rusine de ceea ce s-a intamplat.

Oamenii acestia se uita la Radoi cu teama, pentru ca Radoi a fost mai tare decat ministri, decat prim-ministri, decat presedinti. Oamenilor le e frica pentru painea lor, pentru locul de munca, pentru viitor. Tocmai de aceea este foarte important sa nu negociem legea.

Informatiile pe care le am arata sunt ca acolo au fost chemati si oameni care nu aveau legatura cu metroul, chiar comercianti. Brusc, la miezul zilei de vineri s-au trezit ca au o forma de reprezentare sindicala. S-a facut o delegatie care a mers la Prefectura cu un vice-lider. Preocuparea principala a acelei delegatii era cum sa scape de raspundere, pentru ca si-au dat seama ca e groasa. De aceea, am si depus acele plangeri penale”, a afirmat Drula.

Ministrul de resort a adaugat ca, la momentul actual, nu exista un conflict de munca in raport cu sindicalistii de la metrou, ci mai degraba unul de tip cartel „pentru ca ne-am atins de imperiul subteran al lui Radoi”.

„Nu suntem intr-un cadru de dialog social, de conflict de munca. Nu s-a redus salariul nimanui, deocamdata, nu a fost nimeni disponibilizat. Practic, este un conflict nu de munca, ci de tip cartel, pentru ca ne-am atins de imperiul subteran al lui Radoi, de acele spatii comerciale despre care se vorbeste de 15 – 20 de ani. Se stie ca acolo se intampla lucruri oneroase. De la felul in care domeniul public al statului nu beneficiaza statul de el, ci o firma a sindicatului, pana la altfel de informatii si acuzatii destul de serioase despre felul cum se obtin aceste spatii, despre chirii paralele, despre o intreaga retea care coordoneaza aceasta activitate subterana foarte profitabila”, a mentionat Catalin Drula.

Intrebat ce se va intampla cu spatiile comerciale de la metrou, ministrul Transporturilor a precizat ca ultimatumul pentru eliberarea acestora este „2 sau 4 aprilie”, iar daca nu sunt ridicate acele chioscuri „se restabileste legea”.

„Este domeniul public, aflat in administrarea Ministerului Transporturilor dat in concesiune companiei Metrorex. Si eu si directorul general al Metrorex suntem obligati sa actionam pentru a apara interesul public si interesul companiei, nu interese private. Nu retin in momentul acesta daca termenul (pentru ridicarea chioscurilor de la metrou, n.r.) este 2 sau 4 aprilie. De asta s-a ocupat conducerea companiei Metrorex. Acolo e un contract expirat din 2018 si acele spatii sunt ocupate fara drept”, a explicat demnitarul.

Circulatia trenurilor de metrou a fost blocata, vineri, 26 martie 2021, de un protest spontan al unor reprezentanti ai Unitatii Sindicatului Liber Metrou (USLM) in statia Piata Unirii. Acestia au coborat in tunel, pe calea de rulare, si au impiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Sindicalistii de la metrou au sustinut ca prevederile Legii 62 a sindicatelor nu se aplica in cazul opririi voluntare a lucrului de catre salariati, deci nu trebuia asigurata o treime din activitate. „USLM a facut 21 de adrese catre Ministerul Transporturilor si trei pichete in fata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si in fata Guvernului, iar acestia au refuzat orice dialog”, au precizat reprezentantii sindicalistilor, intr-un comunicat de presa.

In replica, ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a anuntat ca a depus plangere penala la DNA in care ii acuza pe cei responsabili de blocarea metroului de zadarnicirea combaterii bolilor, abuz in serviciu si infractiuni contra sigurantei circulatiei pe caile ferate. Totodata, oficialul a calificat organizatia sindicala de la Metrorex drept o mafie si i-a transmis liderului USLM, Ion Radoi, ca s-a terminat cu „actiunile de santaj”.

La randul sau, premierul Florin Citu a declarat, duminica, ca se vor lua mai multe masuri dupa protestul de la metrou si a subliniat ca nu va permite „sa fim santajati de un grup de oameni organizati in stil mafiot”.

Metrorex a anuntat, luni, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES, ca actiunea ilegala de ocupare a metroului bucurestean a produs pagube de aproximativ 2,827 milioane de lei si, ca urmare, se va indrepta impotriva celor responsabili folosind toate mijloacele legale la dispozitie.

Potrivit datelor ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezentate, luni, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta conducerii PNL, in urma crizei de la metrou au fost aplicate 109 sanctiuni, in valoare de 145.000 de lei, fiind legitimate 270 de persoane participante la protestul spontan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: