Ce contine de fapt „referatul devastator” al Inspectiei Judiciare la adresa lui Kovesi. Penalii si propagandistii lor s-au bucurat degeaba

news

Televiziunile aservitte Coalitiei PSD-ALDE au prezentat insistent, miercuri, informatia ca Inspectia Judiciara a realizat un referat „devastator” in urma controlului la DNA. Insa continutul acestui referat arata ca, de fapt, Kovesi i-a impiedicat pe isnpectori sa isi bage nasul in dosare aflate in curs de cercetare.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a „refuzat categoric” sa prezinte unei echipe de inspectori judiciari dosarele intocmite de procurorul revocat Mihaiela Iorga Moraru, iar prin acest lucru conducerea DNA este acuzata ca a obstructionat activitatea inspectiei, se arata intr-un Referat al Inspectiei Judiciare (IJ).

Conform Referatului Inspectiei Judiciare, din 19 septembrie, la nivelul DNA a fost organizata o comisie de inventariere a dosarelor intocmite de procuroarea Mihaiela Iorga Moraru. Echipa de control era formata din consilierul Laurei Codruta Kovesi, judecatorul Dana Titian, si procurorii Claudiu Dumitrescu si Gabriela Popa

Ordinul prin care s-a dispus acest control a fost emis in mod nelegal, afirma inspectorii judiciari. Acestia isi motiveaza concluzia prin faptul ca legea stabileste ca judecatorii detasati isi pastreaza calitatea, astfel incat ei nu pot efectua un control fata de un procuror.

„Avand in vedere ca Titian Dana, judecator detasat in functia de consilier personal al procurorului sef al DNA, care si-a pastrat calitatea de judecator (…), a fost desemnata sa controleze activitatea unui procuror de catre procurorul sef al DNA, apreciem ca, prin activitatea pe care a desfasurat-o, si anume aceea de control efectiv cu privire la activitatea desfasurata de un procuror, atribuita doar unui procuror, judecatorul detasat Titian Dana a inalcat prevederile legale referitoare la incompatibilitati si interdictii”, se arata in documentul IJ.

Conform sursei citate, atat echipa de control, cat si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au refuzat sa prezinte inspectorilor judiciari dosarele intocmite de procurorul Mihaiela Iorga Moraru.

„Avand in vedere atitudinea procurorului sef directie, Laura Codruta Kovesi, constand in aceea (…) unui refuz categoric al prezentarii dosarelor, (…) precum si atitudinea membrilor comisiei de control, consilier Titian Dana si procuror sef serviciu judiciar Popa Gabriela, care au tergiversat activitatea pe care o desfasurau, toate cu scopul vadit de a extrage din sfera controlului dosarele repartizate unui procuror, (…) apreciem ca cele relatat constituie indicii cu privire la savarsirea abaterii de obstructionare a activitatii de inspectie a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace”, precizeaza sursa citata.

Referatul este intocmit de inspectorii judiciari Monica Plesea, Daniela Sanda Mates si Mihaela Hitruc.

Documentul a fost inaintat inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, spre analiza.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: