Ce cred rusii OBISNUITI despre acuzatiile Occidentului: „Nu suntem SPALATI pe creier”

analize

Multi dintre occidentali considera ca oamenii din Rusia sunt agresivi si spalati pe creier. Evident, rusii au un alt punct de vedere. Corespondentul Financial Times la Moscova a stat de vorba cu mai multi rusi obisnuiti pentru a afla ce cred ei despre actiunile lui Putin si despre cum ii percepe Vestul.

Un exemplu de cum functioneaza propaganda in media rusa este felul in care a fost demonizata miscarea pro-europeana din Ucraina. In vara trecuta, televiziunea de stat a difuzat un interviu cu o femeie dintr-un orasel din estul Ucrainei care a pretins ca a vazut soldati ucrainieni crucificand un baietel de trei ani, fiul unui rebel pro-rus. S-a dovedit apoi ca a fost o minciuna, insa postul nu a difuzat si corectia necesara.

Rusii obisnuiti insa nu considera ca atitudinea lor fata de Vest este influentata de media. Kiril Ierohin, nepotul maresalului Jukov, este foarte indignat ca liderii occidentali au refuzat sa participe la ceremoniile de 9 mai, aniversarea victoriei impotriva nazismului. Vestul a argumentat ca nu poate sta alaturi de un Vladimir Putin care incearca sa redeseneze harta Europei si sa distruga fundatiile ordinii postbelice. Asemenea acuzatii au fost primite cu indignare. Kiril spune ca America, nu Rusia, este cea care a distrus ordinea postbelica, din nevoia de a-si extinde influenta.

kiril

Pentru Valeri Ciastinik, director adjunct al Institutului pentru Cultura si Limba Rusa totul a devenit foarte personal anul trecut. Aflat in Marea Britanie, la Universitatea din Leeds, el l-a ascultat pe un tanar student care spunea ca la Kiev a avut loc o revolutie iar Putin a declansat un razboi pentru a destabiliza Ucraina. Mai mult, rusii ar fi fost prostiti de propaganda de la Moscova ca la Kiev au ajuns fascistii la putere.

„A prezentat o imagine foarte superficiala a tarii noastre. A sugerat ca Rusia este spalata pe creier si altceva nu stim. Nu este adevarat”, a spus profesorul, Intr-un final a ajuns sa se certe cu studentul, acuzandu-se reciproc ca sunt spalati pe creier.

valeri

Tensiunile dintre Rusia si Occident au fost resimtite profund pe tinerii care si-au facut prietenii in Vest. Olga Petrova, de 22 de ani, a petrecut un an la o scoala din Knoxville, Iowa. Ea spune ca acuzatiile la adresa Rusiei legate de Ucraina au facut-o sa se simta tradata. „Conflictul este atat de personal pentru fiecare”, a spus ea.

olga

Alexandra Kondusova, studenta la Economie in St. Petersburg, este revoltata de atitudinea agresiva a tarilor baltice la adresa Rusiei. „Balticii aveau foarte putina industrie inainte de Uniunea Sovietica. Le-am dat totul. Acum arunca totul la gunoi”, a explicat studenta.

Adel Zabbarov, student la drept, 20 de ani, a petrecut un an la o scoala din California, cand avea 16 ani. Este printre foarte putinii rusi care are o imagine pozitiva despre Statele Unite. „Vreau sa sustin valorile occidentale in Rusia si sa ajut sa fie mai bine intelese aici”. Cu toate acestea nu poate accepta viziunea occidentala, citita in manualele americane, care ii pune pe acelasi plan pe Stalin si Hitler. „Nu am mai auzit de asa ceva inainte. Stalin a fost conducatorul nostru in perioada razboiului, pentru fiecare rus razboiul este ceva foarte apropiat de suflet, fiecare a pierdut pe cineva atunci”. El s-a certat atunci cu profesoara ei, iar colegii au luat-o peste picior si au declarat-o spion rus. Adel s-a suparat atat de tare incat s-a ridicat in picioare si a cantat imnul Rusiei. A fost suspendat de la cursuri timp de o saptamana, isi incheie corespondentul Financial Times relatarea.

adel

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: