Ce dezvaluie preferintele muzicale despre personalitatea ta

externe

Muzica si personalitate

Cercetarile au aratat corelatii intre preferintele muzicale ale unui individ si trasaturile sale de personalitate. Un studiu din 2022 arata ca aceste relatii exista in toate culturile. Cu alte cuvinte, un introvertit din Europa si un introvertit din Asia au sanse sa aprecieze o muzica similara, potrivit Big Think.

Din 2016, in fiecare luna decembrie, Spotify a derulat o campanie extrem de populara prin care utilizatorii primesc statistici cu privire la muzicienii si genurile pe care le-au ascultat cel mai mult. Viralitatea campaniei consta in faptul ca oamenii cred ca genul de muzica pe care o asculta spune ceva despre ei. Cercetarile care leaga tipurile de personalitate de preferintele muzicale sugereaza ca au dreptate.

Studii anterioare au sugerat o baza biologica pentru preferintele muzicale. Hormonii si mediul inconjurator modeleaza muzica pe care o prefera o persoana. De asemenea, oamenii de stiinta au explorat anterior relatiile dintre anumite preferinte muzicale si trasaturile de personalitate. O lucrare din 2022 publicata in Journal of Personality and Social Psychology analizeaza aceste relatii pe o scara interculturala.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge si de la Universitatea Bar-Ilan au raportat ca corelatiile dintre tipurile de personalitate si genurile muzicale sunt in mare parte aceleasi pentru oamenii din intreaga lume. Ceea ce suna placut pentru un introvertit din Europa este, de asemenea, susceptibil sa fie apreciat de un introvertit asiatic.

Experimentul

Cercetatorii au folosit un cadru utilizat pe scara larga pentru studierea preferintelor muzicale. Denumit MUSIC, acesta clasifica genurile muzicale in cinci tipuri de muzica – usoara, fara pretentii, sofisticata, intensa si contemporana. In timp ce genurile „mellow” includ genuri precum soft rock si R&B, „unpretentious” include muzica country; ”sophisticated”, „intense” si „contemporane” includ jazz, rock si, respectiv, muzica rap, printre multe altele.

Tipurile de personalitate au fost, de asemenea, grupate in cinci tipuri, in conformitate cu un model popular in cercetarea psihologica: OCEAN. Cele cinci tipuri sunt: deschiderea, constiinciozitatea, extroversiunea, agreabilitatea si neuroticismul. Dupa cum sugereaza numele, persoanele cu aceste personalitati sunt susceptibile de a fi inventive, sarguincioase, sociabile, prietenoase si, respectiv, nervoase.

Cercetatorii au avut cateva ipoteze pentru interactiunile pe perechi dintre tipul de personalitate si preferintele muzicale. De exemplu, intrucat deschiderea este marcata de dorinta de a avea experiente noi, persoanele cu acest tip de personalitate ar trebui sa fie mai predispuse sa se bucure de muzica sofisticata. In mod similar, este probabil ca persoanele extrovertite sa se distreze ascultand melodii nepretentioase.

Pentru a determina daca ipotezele lor sunt corecte si daca sunt aplicabile in intreaga lume, cercetatorii au efectuat doua studii independente pentru a evalua preferintele muzicale. Primul studiu a analizat date despre aproape 285.000 de persoane din 53 de tari. Datele au fost colectate in urma unui chestionar online in cadrul caruia participantii si-au evaluat preferintele pentru diferite genuri muzicale in schimbul unui feedback despre personalitatea lor.

Al doilea studiu a folosit date de pe un alt site web in care participantii au completat un chestionar si au evaluat clipuri audio din diferite genuri. Clipurile au fost esantionate intr-un mod care a redus sansele ca participantii sa aiba o experienta anterioara cu acestea, eliminand astfel prejudecata. Datele au fost colectate de la peste 71.000 de participanti din 36 de tari.

Preferintele muzicale si personalitatea

Autorii au gasit mai multe corelatii interesante. De exemplu, un ascultator de genuri muzicale mai linistite are mai multe sanse de a fi femeie, in timp ce un ascultator de muzica intensa are mai multe sanse de a fi barbat. In timp ce preferinta pentru muzica melodioasa in randul femeilor a fost valabila in toate tarile studiate, preferinta pentru muzica intensa in randul barbatilor a fost mixta. Barbatii din emisfera vestica sunt mai predispusi sa aprecieze muzica intensa, in timp ce cei din emisfera estica, cu exceptia Australiei, nu o agreeaza.

In randul persoanelor in varsta, putini sunt cei care au toleranta pentru muzica intensa, preferand sa asculte in schimb genuri melodioase, fara pretentii sau sofisticate. Preferintele muzicale ale unei persoane in varsta sunt similare cu cele ale persoanelor asiatice de toate varstele. Persoanele de culoare si latino-americane graviteaza in jurul muzicii contemporane.

Cercetatorii au examinat, de asemenea, corelatiile dintre preferintele muzicale si tipurile de personalitate, atat in interiorul tarilor, cat si intre tari. Ei au observat ca puterea corelatiilor este mai stransa pentru tarile care sunt adiacente din punct de vedere geografic. Singurul grup de fani ai muzicii cu aceleasi preferinte care era format din tari indepartate a inclus Brazilia, Argentina, Hong Kong, Filipine si Africa de Sud. Nu este clar ce uneste aceste tari, dar cercetatorii au sugerat ca un factor posibil este clima calda.

Limitari

Desi cercetarea a urmarit sa traga concluzii universale, acest lucru nu este inca foarte posibil. De exemplu, toti participantii la studiu ascultau muzica occidentala si cunosteau limba engleza. Mai mult, chiar daca cercetarea a inclus tari sarace, este probabil ca au fost esantionate persoanele relativ bogate din acele tari, mai ales ca primul studiu a adunat date din 2003-2010, cand penetrarea internetului era mult mai mica in multe tari.

In ciuda acestor limitari, cercetarea sustine puternic lucrarile anterioare care leaga tipurile de personalitate de preferintele muzicale. Dovedirea faptului ca aceasta legatura se pastreaza intre culturi adauga greutate notiunii ca alegerile noastre muzicale spun ceva despre personalitatea noastra.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: