Ce dovezi mai trebuie? Pesedistii se opun interzicerii actiunilor la purtator: „In practica europeana si mondiala exista notiunea de actiuni la purtator”

politica

Test pentru sustinerea lui Liviu Dragnea la Senat. Pe ordinea de zi a Senatului se afla o initiativa legislativa a USR care propune interzicerea firmelor cu actiuni la purtator, dupa mega-scandalul Tel Drum, informeaza Realitatea TV.

Subiectul actiunilor la purtator a explodat dupa mega-scandalul Tel Drum. Intrebat anul trecut despre acest subiect, Liviu Dragnea spunea, ironic, ca este de acord cu interzicerea societatilor care au actiuni la purtator.

Societatea Tel Drum a inscris anul trecut la Registrul Comertului numele actionarilor sai, in conditiile in care pana recent firma era detinuta prin actiuni la purtator. Asta in conditiile in care procurorii DNA au deschis o ancheta din care ar fi reiesit ca Liviu Dragnea ar fi in spatele firmei.

Potrivit noilor date de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), actionarii Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44% si inca trei persoane, care detin cate 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

Raportul comisiei juridice din Senat asupra proiectului legislativ este unul negativ, transmite Realitatea TV, ceea ce ofera indicii cu privire la modul in care se va face votul in plenul Senatului.

Legea initiata de USR ar interzice emiterea de noi actiuni la purtator sau operarea in cazul celor deja existente, pana cand actiunile nu vor iesi la vedere.

In proiectul depus la Senat se arata ca exista aproximativ 400 de astfel de firme cu actiuni la purtator in Romania si majoritatea fac indeosebi afaceri cu statul. Mai multe state au interzis sau limitat acest tip de firme: Cehia, Marea Britanie sau Malta.

Secretarul general al PSD, Marian Neacsu, un apropiat a lui Dragnea, nu este insa de acord cu proiectul opozitiei, care limiteaza accesul unor astfel de firme la banii statului.

„Actiunile la purtator, atat cat cunosc eu, sau notiunea de actiuni la purtator a fost introdusa prin Legea 31 inca din anul 1990. Si in practica europeana si mondiala exista notiunea de actiuni la purtator. Eu, cu titlu personal, socotesc ca ele pot fi mentinute, pentru ca este datoria reglementatorului de piata pe zona valorilor mobiliare sa poata sa reglementeze in mod corespunzator circuitul unor astfel de actiuni”, a explicat secretarul general al PSD.

La inceputul lunii februarie, Senatul a respins o propunerea legislativa pentru modificarea Legii 98/2016 privind achizitiile publice, prin care se interzicea firmelor cu actiuni la purtator sa participe la licitatiile publice.

Proiectul de lege, initiat de parlamentari USR, prevedea „interzicerea achizitiei directe de produse sau servicii de la operatorii economici emitenti de actiuni la purtator sau de alte titluri de participare la purtator”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: