Ce este Sharia si ce inseamna pentru femei aplicarea legii islamice. Exemple de pedepse dure aplicate femeilor
Talibanii au anuntat oficial ca vor conduce Afganistanul in conformitate cu Sharia, legea islamica.
In prima conferinta de presa de dupa preluarea puterii, un purtator de cuvant taliban a declarat ca libertatea mass-media si drepturile femeilor vor fi respectate in masura in care se incadreaza „in legea islamica”. Talibanii nu au oferit inca detalii despre ce va insemna acest lucru in practica.
Talibanii sunt cunoscuti pentru interpretarea stricta a Sharia, inclusiv pentru pedepse precum executiile publice ale criminalilor si adulterinilor condamnati, arata BBC.
Sharia este sistemul juridic islamic. Aceasta deriva din Coran, cartea sfanta a islamului, precum si din Sunnah si Hadith – faptele si spusele profetului Mahomed. In cazul in care nu se poate obtine un raspuns direct din acestea, savantii religiosi pot da hotarari ca indrumare cu privire la un anumit subiect sau intrebare.
In limba araba, Sharia inseamna literalmente „calea clara si bine calcata spre apa”.
Sharia actioneaza ca un cod de viata pe care toti musulmanii ar trebui sa il respecte, inclusiv rugaciunile, postul si donatiile catre saraci. Scopul acesteia este de a-i ajuta pe musulmani sa inteleaga cum ar trebui sa conduca fiecare aspect al vietii lor in conformitate cu dorintele lui Allah.
Sharia poate influenta fiecare aspect al vietii de zi cu zi a unui musulman. De exemplu, un musulman care se intreaba ce trebuie sa faca daca colegii il invita la bar dupa serviciu poate apela la un specialist in Sharia pentru sfaturi, pentru a se asigura ca actioneaza in cadrul legal al religiei sale.
Alte domenii ale vietii de zi cu zi in care musulmanii pot apela la Sharia pentru indrumare includ dreptul familiei, finantele si afacerile.
Ca orice sistem juridic, Sharia este complexa, iar practica sa se bazeaza in intregime pe calitatea si pregatirea expertilor. Juristii islamici emit indrumari si hotarari. Indrumarile care sunt considerate o hotarare juridica formala se numesc fatwa.
Exista cinci scoli diferite de drept islamic. Exista patru scoli sunnite: Hanbali, Maliki, Shafi’i si Hanafi, si o scoala siita, Jaafari.
Cele cinci scoli difera prin modul in care interpreteaza literal textele din care deriva legea Sharia. Interpretarea legii islamice este, de asemenea, nuantata in functie de cultura si obiceiurile locale, ceea ce inseamna ca Sharia poate avea un aspect destul de diferit in diferite locuri.
Cercetatorii islamici spun ca Sharia este in principal un cod de conduita etica si se refera la cult si caritate, dar o parte din ea se refera si la infractiuni.
Legea Sharia imparte infractiunile in doua categorii generale: infractiuni „hadd”, care sunt infractiuni grave cu pedepse stabilite, si infractiuni „tazir”, in care pedeapsa este lasata la discretia judecatorului.
Printre infractiunile hadd se numara furtul, care, conform celor mai stricte interpretari ale Sharia, poate fi pedepsit prin amputarea mainii infractorului.
Cum se aplica Sharia in cazul femeilor:
Femeile nu ar trebui sa fie vazute pe strada nesupravegheate, fara o ruda de sange sau fara a purta burka, imbracamintea care le acopera intregul corp
Barbatii nu ar trebui sa auda pasii unei femei, astfel ca pantofii cu toc inalt nu ar trebui sa fie purtati
Vocea femeilor nu ar trebui sa fie auzita de un necunoscut, astfel nu trebuie sa vorbeasca tare in public
Nu au voie sa priveasca pe strada din casa. Toate ferestrele de la parter si etajele ar trebui sa fie vopsite sau acoperite
Nu au voie sa apara la balcoane si nici sa poarte bijuterii
Nu au voie sa-si vopseasca unghiile si isi vor pierde un deget daca o vor face
Fetele nu au voie sa mearga la scoala, iar scolile pentru fete vor fi inchise
Exemple de pedespse aplicate femeilor:
In luna octombrie 1996, unei femei i s-a taiat varful degetului mare, deoarece se daduse cu lac de unghii pe degete.
Conform Radio Sharia, in decembrie 1996, 225 de femei din Kabul au fost retinute si pedepsite pentru incalcarea codului de imbracaminte al Shariei.
In 1999, o mama afgana a sapte copii a fost executata pentru uciderea sotului ei pe stadionul Ghazi Sport, in fata a 30.000 de spectatori. Inainte de executie, a fost inchisa timp de trei ani si torturata pana la moarte, dar a refuzat sa pledeze vinovata pentru a-si proteja fiica.
O fata afgana, Bibi Aisha, a fost casatorita fortat printr-o traditie numita baad, de solutionare a litigiilor tribale prin casatorii. Din cauza violentei suferite in familia sotului, fata a fugit. Un comandant taliban a ordonat sa fie pedepsita exemplar „in cazul in care alte fete din sat incearca sa faca acelasi lucru”. I-au taiat urechile si nasul si a fost lasata sa moara drept pedeapsa.
O femeie de 22 de ani a fost ucisa de talibani in iulie 2010 pentru ca a refuzat sa renunte la jobul ei
O femeie care conducea o scoala clandestina in apartamentul ei, a fost aruncata pe scari si inchisa. Talibanii i-au batut elevele si au amenintat-o pe femeie ca ii vor impusca public familia daca ea refuza sa semneze o declaratie de loialitate fata de talibani.