Ce inseamna starea de urgenta. Pot fi suspendate chiar si emisiuni de televiziune. Antena 3 si RTV, gata cu manipularile!

news

Presedintele Klaus Iohannis anunta stare de urgenta incepand de saptamana viitoare.

„Este foarte important ca masurile care vor fi luate sa fie luate la timp, in asa fel incat sa prinda, iar pentru a face posibila aceasta lupta (…) am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare”, a spus seful statului dupa ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functii de catre membrii Cabinetului Orban.

Ce inseamna insa instituirea starii de urgenta? Aceasta situatie este reglementata prin OUG 1 din 21 ianuarie 1999 si presupune instituirea a numeroase restrictii atat pentru cetateni, cat si pentru firme si chiar mass-media.

Pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, exercitiul unor drepturi si libertati fundamentale poate fi restrans, cu exceptia drepturilor omului si libertatilor fundamentale, numai in masura in care situatia o cere. Astfel, ”la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, unele atributii ale administratiei publice centrale de specialitate si ale administratiei publice locale trec in competenta autoritatilor militare si a altor autoritati publice, prevazute in decretul de instituire a starii de asediu sau de urgenta”.

In cazul instituirii starii de urgenta, coordonarea aplicarii masurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administratiei si Internelor. In plus, Politia Comunitara poate fi militarizata, in totalitate sau numai in anumite unitati administrativ-teritoriale, si isi va desfasura activitatea in subordinea MAI.

Mai mult, Ministerul Apararii Nationale sprijina fortele Ministerului Administratiei si Internelor, la cererea acestuia, in baza aprobarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Pe durata starii de urgenta, gestionarea masurilor dispuse revine Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, sub conducerea nemijlocita a ministrului administratiei si internelor si in coordonarea primului-ministru.

Autoritatile au urmatoarele atributii si raspunderi: sa limiteze sau sa interzica circulatia vehiculelor sau a persoanelor in anumite zone ori intre anumite ore si sa elibereze, in cazuri justificate, permise de libera circulatie, sa efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, cand acestea se impun, sa efectueze razii, sa exercite in mod exclusiv dreptul de a autoriza desfasurarea adunarilor publice, a manifestatiilor sau marsurilor, sa evacueze din zona supusa regimului starii de asediu sau de urgenta persoanele a caror prezenta nu se justifica, sa dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe directiile si in zonele stabilite si sa tina evidenta acestora, sa dispuna inchiderea temporara a unor statii de distribuire a carburantilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociatiilor si ale altor localuri publice, sa suspende temporar aparitia sau difuzarea unor publicatii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune, sa dispuna rationalizarea alimentelor si a altor produse de stricta necesitate.

Masuri care se pot dispune pe durata starii de urgenta : inchiderea frontierei de stat, in intregime sau in zona in care a fost instituita starea de urgenta, precum si rechizitionarea de bunuri, potrivit legii.

Incalcarea dispozitiilor ordonantelor militare ori a ordinelor emise pe timpul starii de urgenta atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Nerespectarea prevederilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: