externe

Ce inseamna „Z”. Simbolul razboiului declansat de Rusia ar putea proveni de „zapad”, care inseamna „Vest”

Mesajele cu litera „Z” s-au raspandit pe scara larga pe retelele de socializare de la invazia Rusiei in Ucraina. Recent, in orasele rusesti au aparut panouri publicitare cu aceasta litera. Au aparut autocolante pe masini si vehicule comerciale. Televiziunea rusa de stat RT vinde tricouri pe site-ul sau, sustinand astfel conflictul in curs de desfasurare.

Dar originile simbolului raman un mister.

Inainte de invazia Rusiei in Ucraina, litera „Z” a fost vazuta pictata pe tancuri, precum si pe alte vehicule militare care au fost masate in apropierea granitei. Avand in vedere ca ambele tari folosesc tancuri si camioane similare, s-a crezut initial ca acest lucru era menit sa distinga diferite unitati pentru a preveni focul prietenesc si pentru a ajuta la mobilizare.

Unii speculeaza ca „Z” ar putea insemna „zapad”, care inseamna „vest” in limba rusa. Unii au sugerat in mod sarcastic ca simbolul reprezinta alte cuvinte, cum ar fi „zhopa”, care inseamna „cur”, intr-o referire la rezistenta ucraineana rigida, scrie publicatia americana NPR. Litera nu apare in alfabetul chirilic folosit atat de Rusia, cat si de Ucraina.

Pe contul de Instagram al Ministerului rus al Apararii au aparut atat simbolurile „Z”, cat si „‘V”, cu mesaje de „la victorie” si „terminam razboaiele”. Un alt mesaj afirma „suntem responsabili pentru lume/pace”. Rusia a prezentat in mod repetat invazia sa in Ucraina ca aparandu-si poporul de neonazisti, desi presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, este evreu.

Nu este neobisnuit ca vehiculele militare sa prezinte marcaje pentru a-i ajuta atat pe soldati, cat si pe comandantii lor sa se organizeze in timpul haosului din timpul luptei – unul dintre cele mai cunoscute marcaje fiind cel al crucii rosii sau al semilunii rosii pentru a discerne vehiculele medicale.

Indiferent de semnificatia sa militara initiala, „Z” a devenit un simbol al sustinerii razboiului in curs de desfasurare al Rusiei in Ucraina, atat in tara, cat si in strainatate.

Gimnastul rus Ivan Kuliak se confrunta cu o actiune disciplinara din partea Federatiei Internationale de Gimnastica (FIG) dupa ce si-a lipit simbolul pe uniforma in locul steagului rusesc interzis, la un eveniment al Cupei Mondiale de gimnastica din Qatar. Kuliak se afla alaturi de ucraineanca Illia Kovtun. De atunci, FIG a interzis atat sportivilor rusi, cat si celor din Belarus sa participe la evenimentele sale.

O imagine larg raspandita arata pacienti si personalul unui ospiciu pentru copii formand simbolul „Z” intr-o curte acoperita de zapada din Kazan, capitala si cel mai mare oras din Tatarstan, o republica semi-autonoma din Rusia.

O inregistrare video cu peste 1 milion de vizualizari s-a raspandit pe internet, in care apar oameni care flutura steagul rusesc in spatele unui grup care poarta hanorace cu gluga cu acest simbol.

„Sarcina trupelor noastre este acum sa stranga latul din jurul gatului fascismului. Pentru a pune capat, in sfarsit, razboiului de opt ani de teroare din Donbas”, spune un barbat din videoclip. „Treceti la treaba, fratilor! Pentru Rusia. Pentru presedinte. Pentru Rusia. Pentru Putin”.

Inca nu este clar daca recenta crestere a sprijinului este o incercare coordonata a guvernului rus de a coagula tara in spatele eforturilor sale de combatere a razboiului sau o expresie naturala a sustinerii publice.

In prezent, Rusia se confrunta cu unele dintre cele mai dure sanctiuni impuse unei tari din istoria moderna, presedintele Vladimir Putin asimiland sanctiunile financiare cu o declaratie de razboi.

De asemenea, se pare ca simbolul a fost pictat pe usile unor rusi proeminenti, cum ar fi criticul de film Anton Dolin, precum si membra Pussy Riot Rita Flores, intr-o aparenta incercare de intimidare.

Nu se stie inca daca „Z” va continua sa reprezinte conflictul. Dar, pentru moment, simbolul a devenit o reprezentare vizuala a razboiului Rusiei in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

O noua teorie deliranta la Moscova: „Istoria se repeta. In perioada premergatoare operatiunii speciale, Occidentul pregatea o agresiune impotriva patriei noastre”

Seful Directiei Principale de Informatii a Statului Major General al Fortelor Armate Ruse - adjunctul…

O oră ago

Xi Jinping la Paris, ce a discutat cu Macron si Ursula von der Leyen: „China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului”

Presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe…

2 ore ago

Aterizarea unui avion pe o autostrada aglomerata din Letonia. Cu ce probleme s-a confruntat pilotul – Video

Un avion cu doua persoane la bord a aterizat de urgenta pe o autostrada din…

4 ore ago

Judecatorul s-a saturat de atitudinea lui Trump, il ameninta ca-l baga dupa gratii. Trump continua sa ii atace pe martorii si juratii din proces

Judecatorul care conduce procesul penal in care Donald Trump este acuzat ca a platit o…

2 ore ago