Ce mai poate fi facut in cazul Georgescu? Cristi Danilet anunta 2 variante: „Ancheta sa se desfasoare rapid, in urmatoarele 72 de ore, iar in urma acesteia Calin Georgescu sa fie ‘saltat'”

politica

Cristi Danilet, Rosia Montana, speculatii, profitori, Marcel Ciolacu, inscenare, teapa

Fostul judecator Cristi Danilet, lector universitar doctor in drept penal la Universitatea Petre Andrei din Iasi, a explicat care sunt caile legale de urmat in cazul lui Calin Georgescu, avand in vedere dovezile furnizate de serviciile de informatii privind implicarea unui „stat strain” in sustinerea campaniei sale.

„Desecretizarea documentelor reprezinta doar un pas intr-o ancheta uriasa care se afla in momentul de fata in desfasurare”, a precizat Danilet pentru Adevarul.

„Sunt convins ca in cadrul DIICOT se discuta deja tactica ce urmeaza a fi abordata: cine va fi interogat, ce probe trebuie sa fie adunate. Procurorii trebuie sa probeze informatiile primite. Sa faca rost de documente, de declaratii, de oameni”, a subliniat fostul judecator.

Cristi Danilet considera ca in aceasta ancheta trebuie sa se stabileasca daca Georgescu si altii au fost implicati in savarsirea unor infractiuni: „Cea mai grava mi se pare tentativa de tradare. Avem deja jurisprudenta pe tradare in Romania. Niste ministri au fost anchetati pentru tradare in anii trecuti”.

Daca Georgescu ajunge presedinte, are imunitate politica, „iar acuzatiile nu-l vor mai atinge”, a precizat Danilet.

Cristi Danilet a explicat ca in momentul de fata avem de-a face cu doua mari scenarii.

„Ancheta sa se desfasoare rapid, in urmatoarele 72 de ore, iar in urma acesteia Calin Georgescu sa fie ‘saltat’ sau varianta mai moderata. Asta ar insemna ca procurorii sa decida sa lase lucrurile asa cum sunt, campania electorala sa decurga normal, iar ancheta sa se deruleze dupa alegeri.

Insa, in acest caz, ne-am confrunta cu o mare problema: daca Georgescu ajunge presedinte, el are imunitate politica absoluta. Prin urmare, nu prea mai avem ce face. Caci presedintele nu poate fi anchetat nici macar pentru un accident de circulatie sau daca impusca pe strada pe cineva cu pistolul.

Ar trebui pentru inalta tradare sa fie judecat in Parlament. Dar este o chestie foarte complicata si fara trecut. Asa incat mi-e greu sa cred ca se poate. Plus ca inalta tradare ar trebui sa fie comisa cand esti presedinte, nu inainte”, a subliniat fostul judecator.

Cristi Danilet a adaugat ca daca independentul Georgescu devine presedinte, „lucrurile sunt cam pierdute. Dar, oricum, ancheta trebuie sa se desfasoare, oamenii trebuie sa fie cercetati. Poate vor fi altii din jurul lui care au contribuit si pot fi acuzati. Vorbim aici despre documente falsificate, tradare, legaturi ilegale cu alte puteri. Toate acestea intra in sfera de tradare sau de tentativa la infractiunea de tradare, caci el inca nu a ajuns sa inchine tara cuiva”.

In cazul in care cele doua plangeri depuse la CCR nu vor primi un raspuns pozitiv din partea procurorilor, iar turul doi nu va fi anulat, ancheta isi va urma cursul firesc, fara graba, in paralel cu campania electorala si votul de duminica. Insa, dupa turul doi, daca va mai avea loc, alegerile vor trebui sa fie validate la Curtea Constitutionala.

„Curtea Constitutionala are rolul de a valida corectitudinea acestor alegeri si poate sa dea unda verde la rezultat doar daca nu exista suspiciuni majore de frauda”.

In ce mai bun scenariu, daca CCR respinge cele doua plangeri depuse astazi, Calin Georgescu iese presedinte, iar CCR-ul este chemat sa valideze alegerile. „In acel moment, toate documentele de la CSAT ajung pe masa judecatorilor, iar acestia trebuie sa faca singurul lucru pe care orice cetatean il asteapta de la aceasta institutie: sa invalideze rezultatul unui om banuit de tradare de tara. Dupa care sa inceapa ancheta procurorilor”.

Ce ar urma dupa? Turul doi ar fi invalidat, iar alegerile ar urma sa se reia fara candidatul Calin Georgescu.

Cristi Danilet este de parere ca SRI-ul ar fi trebuit sa anunte Parchetul inainte de sedinta CSAT. „Serviciile ar fi trebuit sa furnizeze mai repede semnalul, dar direct catre Parchet. Sa nu mai treaca prin CSAT. Daca s-ar fi intamplat asa, am fi castigat timp, lucrurile ar fi demarat mai repede. Ce s-ar fi intamplat daca CSAT-ul nu era convocat de presedinte?”.

Danilet a afirmat ca tergiversarea acestei situatii poate fi pusa si pe seama unor simpatii in randul unora dintre cei care ar fi trebuit sa reactioneze imediat. „O parte din servicii, ca si o parte din armata sunt fascinate de discursul acesta neo-legionaro-suveranisto-patriot al lui Georgescu. Si este posibil ca anumite butoane sa nu fi fost apasate la timp”.

Daca autoritatile ar fi descoperit mai devreme pericolul tacut ce planeaza asupra noastra, sesizarea ar fi ajuns pe masa CRR care deja se intrunise pentru validarea votului din primul tur. „Si atunci CCR-ul ar fi trebuit sa indrepte lucrurile”, considera fostul judecator.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: