Ce rol are matematica in jocul de blackjack? (P)

life

Sigur te-ai uitat la “21” si la alte filme inspirate din blackjack si te-ai gandit ca ai putea sa faci si tu ce face protagonistul daca te-ai pune putin cu “burta” pe cartea de matematica. Insa, in realitate, cat de usor e sa numeri cartile, ce presupune acest lucru si oare iti mai aduce profit? Blackjack-ul ramane un joc al mintii, dar procentul in care iti folosesti creierul a scazut semnificativ, odata ce cazinourile s-au prins ce scheme foloseau jucatorii.

In esenta, jocul de blackjack este unul simplu de inteles. Cel putin atunci cand vine vorba de jocul de baza. La fiecare runda de blackjack, jucatorii pariaza din pozitia lor la masa, denumita si casuta. Odata plasat pariul, jucatorii primesc doua carti cu fata in sus in dreptul casutelor, in timp ce dealerul isi acorda o carte (daca esti la o masa de Blackjack european) sau doua carti, una cu fata in sus si alta cu fata in jos (in cazul in care participi la o masa de Blackjack stil Atlantic City).

Scopul tau este de a lua banii “casei”, implicit dealerului, iar pentru a face acest lucru trebuie sa ai o mana mai buna decat el. Astfel, trebuie sa ai carti cu o valoare totala mai mare decat cea din mana dealerului, fara a depasi 21. Daca valoarea totala a mainii tale este de cel putin 22, atunci ai pierdut automat banii.

Insa mana ta nu consta doar din cele doua carti atribuite initial. Cand iti vine randul, poti cere o carte sau mai multe pentru a-ti seta punctajul in functie de cum consideri tu ca e mai bine. Odata finalizata cererea de carte/carti, dealerul isi poate completa mana. Daca obtii un punctaj mai bun decat el, ai castigat banii pentru mana respectiva. Daca nu, i-ai pierdut.

Pe repede inainte, cam asta ar fi jocul de blackjack. Bine, inainte sa te apuci, ar fi indicat sa inveti valorile cartilor si macar cateva situatii in care e indicat sa ceri sau nu.

Dar cum ramane cu numarul cartilor? O poate face oricine, implicit tu? Aceasta stategie de blackjack se mai poate aplica doar foarte rar. Cazinourile s-au “desteptat” dupa ce-au pierdut bani cateva decenii la rand si au implementat mai multe pachete de carti unei singure mese de blackjack. Astfel, oricat de inzestrat ai fi la matematica, tot ai avea dificultati serioase in a tine pasul cu numarul cartilor. In plus, daca esti prins abordand aceasta strategie, esti imediat interzis in locatia respectiva. Nu e o infractiune, insa cazinourile nu trateaza lejer aceste proceduri.

In online, daca vorbim de un joc simulat pe calculator, atunci nici nu are rost sa te gandesti la aceasta tehnica. Ar merge insa la jocul de Blackjack live, dar exista posibilitatea ca dealerul sa amestece cartile atunci cand nu-l vezi, stricandu-ti orice plan.

Asadar, cum numaratul cartilor nu prea mai este o tehnica “up to date”, mai ales in cazinourile online, ce strategii poti sa folosesti la blackjack? Cea mai indicata ar fi sa joci la fel anumite maini in situatii certe. Sunt un fel de “reguli”, la fel ca la poker, doar ca aici ai un singur adversar. Sistemul Martingale ar mai fi o optiune, insa nu este benefic pe termen lung si-ti cere o banca mare pentru a face fata intr-o sesiune nefasta.

Din pacate, nu mai exista ceva sigur la blackjack. Epoca numaratului de carti a cam apus, iar cel mai bun sfat ar fi sa te bucuri de jocuri (blackjack, ruleta, bingo, sloturi) fara sa te implici prea mult financiar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: