Ce s-a ales de Al-Qaida la zece ani de la moartea lui Osama bin Laden. Numele Iranului este tot mai des invocat

analize

Al-Qaida va ramane prima centrala jihadista din lume, responsabila pentru atentate grave in istoria moderna. Insa, la zece ani de la moartea fondatorului sau Osama bin Laden, organizatia nu a gasit un succesor pe masura acestuia, comenteaza miercuri AFP, citata de Agerpres.

Lipsit de carisma, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Bin Laden, se ascunde in zona frontierei afgano-pakistaneze. ”Al-Qaida centrala este doar umbra a ceea ce era candva. Cel mai mare succes al lui Al-Zawahiri este ca a mentinut in viata Al-Qaida”, a explicat Barak Mendelsohn, profesor la Universitatea Haverford din Pennsylvania.

Discipolul lui Osama bin Laden, in varsta de 69 de ani, a trebuit sa multiplice ‘francizele’, din Peninsula Arabica in Maghreb, din Somalia in Afganistan, Siria si Irak, si sa-i accepte pe cei care se emancipeaza, pana la reducerea conducerii Al-Qaida la rang de ‘consiliu consultativ’, potrivit lui Mendelsohn.

”Al-Qaida a devenit din ce in ce mai descentralizata, autoritatea aflandu-se in principal in mainile responsabililor filialelor sale”, sustine grupul de reflectie Counter Extremism Project (CEP), care ii atribuie lui Ayman al-Zawahiri un rol major in reorganizarea a numeroase grupari jihadiste.

La finalul lui 2020, surse bine informate au dat credit zvonurilor potrivit carora Zawahiri a murit din cauza unor afectiuni cardiace. Ulterior, acesta a reaparut intr-un mesaj video in care denunta soarta rezervata in Myanmar minoritatii musulmane rohingya. Insa dat fiind ca mesajul nu era datat, presupusa sa disparitie nu a putut fi nici confirmata, nici infirmata.

In august anul trecut, numarul 2 in Al-Qaida, Abu Mohammed al-Masri, a fost lichidat la Teheran de catre agenti israelieni in timpul unei misiuni secrete ordonate de Washington, potrivit cotidianului The New York Times. Iranul a dezmintit aceste informatii.

Considerat drept unul dintre cei care au conceput planul atentatelor de la 11 septembrie 2001, semnatura fundamentala a Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri a intrat la varsta de 15 in randurile Fratiei Musulmane si a supravietuit timp de 40 de ani jihadului, o longevitate rarisima, adauga AFP.

Un dezinteres relativ poate fi legat de slabirea graduala a centralei jihadiste, care coincide cu aparitia fulminanta a gruparii Stat Islamic (SI). Dupa ce a luptat cinci ani (2014-2019) pentru un califat autoproclamat, pe un teritoriu de marimea Regatului Unit, in Irak si Siria, gruparea SI a luat fata concurentei sale, in special printr-o comunicare activa pe social media.

Cele doua organizatii sunt astazi in conflict ideologic si militar. Al-Qaida se confrunta astfel si cu provocarea de a ramane in viata.

Un nume pare sa urmeze la conducere in viitorul apropiat, potrivit expertilor: Saif al-Adel. Acest fost locotenent-colonel al Fortelor speciale egiptene s-a angajat in anii ’80 in randurile Jihadului Islamic egiptean. Arestat prima data, apoi eliberat, el a ajuns ulterior in Afganistan si s-a alaturat Al-Qaida, dupa exemplul lui Zawahiri.

”Adel a jucat un rol crucial in construirea capacitatilor operationale ale Al-Qaida si a urcat rapid in ierarhie”, mentioneaza CEP, care subliniaza rolul lui de formator al unora dintre piratii aerului de la 11 septembrie 2001. In 2018, un raport al ONU afirma ca Saif al-Adel se afla in Iran, unde parea sa se fi stabilit de mai multi ani.

Mai mult despre:

Comentarii: