ULTIMA ORA: Ce s-a DECIS la Bruxelles in privinta COTELOR de refugiati

news

Raspunsul la criza migranṭilor nu va veni astazi de la Bruxelles unde miniṣtrii UE de interne nu vor lua nicio decizie definitiva. Cuvantul „obligatoriu” nu apare referitor la redistribuirea celor 160.000 intre 22 de state membre. O decizie ar putea fi luata la urmatoarea reuniune in 8 octombrie.

Problema este ca UE nu se poate pune de acord asupra modalitaṭii de redistribuire a migranṭilor intrucat mai multe state estice ṣi unele nordice se impotrivesc cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeana.

Miniṣtrii de interne vor spune astazi ca documentul Comisiei, prezentat in 9 septembrie, reprezintᾰ „o buna baza de discuṭie”, dar nu vor merge mai departe. Expresia „cote obligatorii” nu apare insa in proiectul de concluzii, trasmite corespondentul RFI la Bruxelles.

Teama statelor membre este de a nu impune ṭarilor reticente o decizie care le-ar izola din punct de vedere politic.

Tehnic, decizia cotelor obligatorii ar fi putut fi luata. Erau necesare doar 18 din 28 de voturi pentru ca decizia sa treaca iar avizul Parlamentului European este doar unul consultativ. UE are acum reunite cele 18 voturi in favoarea propunerii Comisiei, dar a ales sa nu le foloseasca.

Miniṣtrii de interne europeni iṣi dau intalnire la Luxembourg in 8 octombrie pentru a stabili cum anume vor fi repartizaṭi in 22 de state cei 160.000 de migranṭi sosiṭi in UE din primavara ṣi pana acum.

La acest mecanism de redistribuire nu vor participa ṭarile cele mai afectate, Italia, Gecia si Ungaria ṣi nici Danemarca, Regatul Unit ṣi Irlanda, care sunt scutite.

Avand in vedere impasul la nivel ministerial, Preṣedintele UE Donald Tusk a pornit acum consultarile pentru organizarea unui summit UE extraordinar in zilele acestea la Bruxelles.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: