Ce s-a intamplat cu mafia ruso-ucraineana dupa izbucnirea razboiului: „Marea majoritate a infractorilor ucraineni au rupt legaturile cu rusii si au trecut de partea Ucrainei”

externe

Operatiunile de crima organizata intre Rusia si Ucraina au inflorit inca din anii 1990, impreuna cu retele de coruptie extinsa. Agresiunea rusa a perturbat aceste legaturi, desi ele persista, se arata intr-o analiza publicata de Euractiv.

Stand la o cafenea din portul ucrainean Odesa, un contrabandist local trage din tigara in timp ce explica modul in care razboiul a perturbat legaturile interlope stabilite de mult timp intre Rusia si Ucraina.

„Marea majoritate a infractorilor ucraineni au trecut de partea Ucrainei”, a declarat Kirim, in varsta de 59 de ani.

„Dar exista si cei care continua sa coopereze cu Rusia”, a precizat el.

Reteaua transfrontaliera de trafic de droguri, de arme si de persoane care s-a dezvoltat intre Ucraina si Rusia din pulberea Uniunii Sovietice a fost considerata una dintre cele mai puternice din lume.

Aceste legaturi au fost intrerupte, dar persista.

Atunci cand trupele Moscovei au atacat Ucraina in februarie 2022, a avut ca rezultat intreruperea unei retele de contrabanda care se intindea spre vest pe sute de kilometri spre Europa de la granita cu Rusia.

Operatiunile de crima organizata intre cele doua natiuni – care impartasesc legaturi culturale, lingvistice si istorice – au inflorit din anii 1990, impreuna cu o coruptie vasta.

„Acesta era unul dintre cele mai stranse ecosisteme criminale din Europa. Erau unul si acelasi lucru”, a declarat Tuesday Reitano, director adjunct la organizatia non-profit Initiativa globala impotriva crimei organizate transnationale.

Razboiul a ridicat bariere fizice, sub forma luptelor de pe front si a punctelor de control, precum si furia provocata de distrugerile si suferintele masive pe care le-a provocat invazia.

„Sentimentul ‘noi contra ei’ a fost puternic in Ucraina, astfel incat chiar si infractorii se simt patrioti”, a declarat Reitano.

Kirim s-a identificat ca patriot si a sustinut ca a taiat 100% din legaturile de contrabanda cu rusii, mentionand totodata ca unii infractori au donat bani pentru armata sau pentru actiuni de caritate.

De asemenea, unii s-ar fi alaturat luptelor de pe front, insa Reitano a mentionat ca infractorii se pot folosi de razboi pentru a incerca sa se rebranduiasca sau sa obtina clementa din partea autoritatilor in schimbul sprijinului.

Un alt cap din lumea interlopa din Odesa a spus ca este un patriot care refuza sa lucreze cu rusii.

Cu toate acestea, Aleksandr, in varsta de 40 de ani, un alt pseudonim, a declarat ca codul criminalilor interzice orice fel de cooperare cu statul, pe care l-a descris ca fiind fundamental corupt.

„Nu vreau sa lupt pentru ei (armata), dar voi lupta pentru orasul meu”, a adaugat el, sorbindu-si a doua bere de la sfarsitul diminetii si purtand ochelari de soare de aviator.

Ambii membri ai lumii interlope din Odesa au declarat ca serviciile de securitate ucrainene le-au spus infractorilor sa renunte la activitatile lor atunci cand Rusia a declansat invazia.

Se pare ca unii nu au urmat sfatul.

Serviciile de securitate ucrainene au declarat pentru AFP ca au „neutralizat” in primavara anului 2022 un puternic grup infractional din Odesa, care cooperase cu inamicul si „teroriza si intimida localnicii”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: