Ce salariu castiga romanii care muncesc in Germania

news

Numarul romanilor si cel al bulgarilor stabiliti in Germania in ultimele 12 luni a crescut cu aproximativ 120.000 de persoane, in aceasta tara fiind stabiliti anul trecut 352.544 de cetateni romani, in crestere fata de 2013 (267.398 de persoane), se arata intr-un studiu elaborat de Fundatia Friedrich Ebert Romania, potrivit Agerpres.

“Nou venitii intra pe o piata a muncii in care lucratorii din Europa de Sud-Est sunt integrati relativ bine, desi sunt prost platiti si ocupa pozitii ce nu corespund nivelului lor de calificare”, se arata in studiul citat.

Ponderea cetatenilor romani si bulgari cu studii superioare in Germania este de 26,3%, dar numai 13,7% dintre ei au un loc de munca in care sa fie nevoie de o diploma de studii superioare, anunta realitatea.net In cursul anului 2014 gradul de ocupare al romanilor si bulgarilor a fost vizibil mai ridicat, iar contributiile la asigurari sociale au crescut.

Rata de ocupare a romanilor si bulgarilor a crescut intr-un an cu 13 puncte procentuale, ajungand la 56%. Un procent de 83% din romanii si bulgarii cu contracte de munca din Germania lucreaza in forme cu contributii sociale obligatorii.

Venitul mediu brut obtinut de lucratorii romani si bulgari este de 1.885 euro – vizibil sub cel al lucratorilor germani si al altor lucratori straini stabiliti in Germania.

Rata somajului in randul cetatenilor romani din Germania a fost de 6,6% in 2014, semnificativ mai redusa fata de rata somajului in randul altor imigranti, dar si fata de rata generala a somajului in Germania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: