Ce scrie presa internationala despre desemnarea ca prim-ministru a lui Sorin Grindeanu: „Iohannis a evitat pericolul”

news

Agentiile de presa internationale au relatat vineri pe larg principalul eveniment politic al zilei de la Bucuresti – semnarea de catre presedintele Klaus Iohannis a decretului privind desemnarea lui Sorin Grindeanu in functia de prim-ministru.

Sub titlul ‘Finalul suspansului in Romania, un social-democrat desemnat prim-ministru’, agentia France Presse noteaza ca ”seful statului roman Klaus Iohannis a evitat pericolul unei crize politice desemnandu-l pe social-democratul Sorin Grindeanu drept prim-ministru, ceea ce deschide calea unei noi perioade de coabitare cu stanga”, informeaza Agerpres.

AFP aminteste ca Grindeanu a fost ministru al comunicatiilor intr-un guvern precedent de centru-stanga (decembrie 2014 — noiembrie 2015) si ca este destul de putin cunoscut publicului.

”Seful statului refuzase marti, fara explicatii, sa accepte prima propunere venita din partea social-democratilor, Sevil Shhaideh, cvasi-novice in politica, provenita din mica minoritate turca din Romania, care ar fi devenit prima femeie musulmana la conducerea guvernului unei tari din Uniunea Europeana”, mentioneaza agentia franceza de presa. Aceasta reia aprecierile din presa romana care il descriu pe Sorin Grindeanu ca pe un ‘soldat disciplinat’ al social-democratilor, o eticheta de care el insusi nu a incercat sa scape, potrivit AFP.

La randul sau, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu si-a ascuns dorinta de a ramane un actor principal. Am cautat „un coleg care este loial programului de guvernare si partidului, care are capacitatea sa inteleaga ca acest program de guvernare este indreptat catre romani si catre Romania, care nu merge la Palatul Victoria sa-si creeze acolo un pol de putere”, a declarat miercuri liderul social-democrat, intr-o conferinta de presa in care a prezentat noua propunere a coalitiei formate din Partidul Social Democrat (PSD) si Alianta Democratilor si Liberalilor (ALDE).

La randul sau, Reuters scrie ca presedintele Romaniei a acceptat nominalizarea lui Sorin Grindeanu in postul de premier, dupa ce respinsese prima propunere (Sevil Shhaideh, n.r.) a coalitiei PSD-ALDE.

Agentia britanica mentioneaza ca noul guvern roman ar putea fi format saptamana viitoare. De asemenea, este amintit faptul ca PSD si ALDE detin 250 din cele 465 de mandate parlamentare, ceea ce ar urma sa le asigure o guvernare confortabila.

DPA relateaza ca presedintele Iohannis l-a desemnat vineri prim-ministru pe fostul ministru al comunicatiilor Sorin Grindeanu, a doua propunere a coalitiei PSD-ALDE, dupa ce marti seful statului a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh in functia de premier.

Agentiile de presa EFE si Xinhua scriu, de asemenea, despre decizia de vineri a sefului statului roman de a-l desemna ca prim-ministru pe Sorin Grindeanu, care va avea la dispozitie 10 zile pentru a obtine sprijinul parlamentului pentru programul si lista guvernului sau.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit Constitutiei. Decretul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , ,

Comentarii: