Ce solutie a gasit „Ministrul discotecar” pentru ca legile Olgutei sa nu mai scada salariile

money

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat la Digi24 ca a gasit solutia pentru problemele aparute ca urmare a trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Solutia ministrului va viza patru categorii profesionale: persoane fizice incadrate in grad de handicap grav sau accentuat, persoane fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator – IT-istii – persoane fizice care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare-inovare si persoanele fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca (sezonierii). Ordonanta Ministerului de Finante ar urma sa solutioneze problemele pentru aceste categorii profesionale, pentru un an, prin deduceri suportate din bugetul de stat. Teodorovici a fost catalogat in trecut de Traian Basescu ca „Ministrul discotecar” sau „Dandy”.

„Solutia gasita pentru acei angajatori care au asigurat majorarea salariilor pentru angajati cu cel putin 20%. Ne raportam clar la decembrie 2017. Nimeni nu are de pierdut fata de luna decembrie 2017. Angajatorii retin la sursa, dar sa spunem partial. A doua chestiune: Angajatorul declara ca obligatie de plata, in acel formular 112, doar suma retinuta efectiv de la angajat. Al treilea pas: Diferenta de CASS datorat de angajat este calculata de angajator si evidentiata distinct, in acel formular 112, ca suma dedusa, iar suma aceasta dedusa, diferenta intre ce transfera angajatorul catre angajat si cat ar trebui sa primeasca el, ca sa nu aiba diferenta fata de decembrie 2017, este suportata de catre bugetul de stat, fiind transferat in mod automat la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. (…) Pentru un an de zile, lucrurile sunt solutionate. (…) Ordonanta prevede si de la 1 ianuarie pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante, angajatorii (in cazul celor patru categorii mentionate mai devreme) pot sa depuna declaratii rectificative si niciun angajat nu are de pierdut”, a precizat ministrul finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, la Digi24.

Prin urmare, solutia, in linii mari, este ca pentru luna ianuarie angajatorii sa compenseze, pentru ca apoi sa primeasca diferenta de la stat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: