Ce state ar incuraja violentele din SUA. Ministrul Justitiei vorbeste despre „agenti straini care exacerbeaza violenta”

externe

Ministrul american al justitiei, Bill Barr, a afirmat joi ca „agenti straini” incearca sa „exacerbeze violenta” in manifestatiile organizate dupa moartea lui George Floyd, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Pana in prezent, 51 de persoane au fost arestate de autoritatile federale in legatura cu „revoltele violente”, a declarat el in cursul unei conferinte de presa.

Manifestatii impotriva brutalitatii politiei si rasismului sunt organizate pe intreg teritoriul Statelor Unite dupa moartea acestui afro-american de 46 de ani ucis de un politist alb, la 25 mai, la Minneapolis.

Politia a procedat in total la circa 10.000 de arestari in tulburarile care au avut loc in paralel cu aceste adunari, potrivit unei estimari preluate de media americane.

Bill Barr a afirmat ca „agitatori extremisti” au „confiscat” manifestatiile, citand in special grupul de extrema-stanga Antifa.

„Vedem, de asemenea, actori straini care manipuleaza toate partile pentru exacerbarea violentei”, a adaugat ministrul, fara alte precizari.

Alaturi de el, directorul FBI, Christopher Wray, a evitat la randul lui sa arate vreo tara cu degetul. „Acesti agenti straini ar trebui sa stie ca noi observam totul de foarte aproape si suntem pregatiti sa actionam daca este necesar”, a declarat el.

La sfarsitul saptamanii trecute, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Robert O’Brien, a desemnat China, Iranul si intr-o masura mai mica Rusia, dar si Zimbabwe printre „adversarii straini” care intentioneaza sa se foloseasca de aceasta „criza pentru a semana discordie”.

Bill Barr a condamnat circumstantele mortii lui George Floyd si a recunoscut dreptul manifestantilor pasnici de a se intruni.

El si-a aparat insa decizia, criticata vehement, de a imprastia cu forta manifestantii pasnici luni, chiar inainte ca Donald Trump sa faca o vizita neasteptata in fata unei mici biserici istorice din apropiere de Casa Alba.

Presedintele Statelor Unite „trebuia sa poata trece prin fata Casei Albe si sa traverseze strada pentru a vizita biserica”, a declarat el, subliniind ca a luat decizia de a-i imprastia pe manifestanti din motive de securitate, inainte de a afla ca Donald Trump doreste sa faca aceasta plimbare

Mai mult despre:


Comentarii: