Ce subiecte va aborda Joe Biden in discursul privind Starea Uniunii

externe

Presedintele Joe Biden tine discursul sau anual privind Starea Uniunii, marti seara. Despre ce va fi vorba? Patru subiecte despre care lui Biden ii place in mod deosebit sa vorbeasca in aceste zile – sau prefera sa nu vorbeasca deloc, scrie Frankfurter Allgemaine Zeitung.

Joe Biden nu a ratat nicio ocazie in ultimele saptamani pentru a sublinia cat de solida este economia americana. Chiar vineri, presedintele a declarat in legatura cu ultimul raport privind locurile de munca: „Sunt incantat sa spun ca natiunea noastra, ca economia noastra este puternica”. Somajul a scazut la 3,5% – cea mai mica rata din 1969. In ianuarie au fost create peste o jumatate de milion de locuri de munca. In plus, a subliniat Biden, inflatia si preturile combustibililor sunt in scadere de sase luni. O dovada pentru presedinte ca masivul sau pachet de stimulare de 1.900 de miliarde de dolari si asa-numita lege de reducere a inflatiei au fost eficiente.

Dar multi americani simt pe propria piele ca preturile la combustibili si alimente sunt inca mult mai mari decat inainte de varful crizei economice. Intr-un sondaj recent realizat de Washington Post si ABC, patru din zece respondenti au declarat ca se afla intr-o situatie financiara mai proasta de cand Biden a ajuns in functie. Republicanii profita de orice ocazie pentru a aminti de inflatia record din ultimele luni. In discursul sau despre Starea Uniunii, Biden trebuie sa gaseasca un echilibru intre evidentierea succeselor economice si manifestarea compasiunii pentru americanii care inca se lupta cu inflatia.

Pozitia de lider a Americii in lume

Cand Biden va urca la pupitrul din Camera Reprezentantilor, vor fi trecut mai putin de doua luni de cand Volodimir Zelenski se afla in acelasi loc si cerea sprijin pentru tara sa. A fost prima vizita in strainatate a presedintelui ucrainean de la inceputul razboiului si inca un exemplu al leadership-ului american in alianta partenerilor occidentali impotriva Rusiei. „Stiti ceva?” le-a strigat Biden democratilor adunati vineri la un eveniment de partid, „America s-a intors si este din nou liderul lumii”. Fie ca este vorba de Europa sau din Australia pana in India, totul este rezolvat. „Noi unim lumea”. Ultima escaladare cu China dupa zborul balonului spion ii ofera lui Biden o noua ocazie de a actiona cu hotarare, in calitate de comandant-sef, impotriva Beijingului – cel mai periculos adversar declarat.

Cu toate acestea, sprijinul consistent al Americii pentru Ucraina, in valoare totala de aproximativ 27 de miliarde de dolari pana in prezent, ar putea fi diminuat in viitor. Unii republicani de dreapta se opun din ce in ce mai mult ajutorului de miliarde de dolari pentru Kiev in vremuri de dificultati economice in propria lor tara. Cata putere are acest grup de republicani in Camera Reprezentantilor a fost demonstrata in timpul alegerii lui Kevin McCarthy ca speaker. Inainte de schimbarea de la sfarsitul anului trecut, Congresul a adoptat rapid un alt pachet de ajutor pentru Ucraina. Dar in viitor aceasta ar putea deveni una dintre cele mai mari probleme – cu consecinte asupra politicii mondiale.

Politica de migratie intre Trump si activistii pentru drepturile omului

Impreuna cu inflatia, politica privind frontierele va fi probabil problema pe care republicanii o vor aduce cel mai des si cel mai tare in discutie impotriva presedintelui Biden. In acest caz cifrele sunt mai putin de partea sa. In primul an de mandat al lui Biden, au fost retinuti 1,7 milioane de imigranti ilegali, iar pana in 2022 aproape 2,4 milioane – cel mai mare numar inregistrat vreodata la granita de sud. „China are o imagine mai clara asupra frontierelor noastre decat administratia Biden”, a ironizat sindicatul politistilor de frontiera. Trebuie spus ca, dupa doi ani de mandat, Biden a calatorit la granita pentru prima data abia in ianuarie. In Texas, el a fost intampinat de guvernatorul republican Greg Abbott cu o lista de cereri si cu acuzatii publice potrivit carora Biden este responsabil pentru „haos”.

La inceputul mandatului sau, presedintele a promis ca va inversa politica „inumana” a lui Donald Trump in materie de migratie. Biden a anuntat ca, pe viitor, va pedepsi mai drastic migratia ilegala si va crea mai multe stimulente pentru intrarea legala. Acest lucru nu a fost suficient pentru a linisti vocile republicane, dar a atras critici din partea activistilor pentru drepturile omului si a unor democrati.

Documentele clasificate si un al doilea mandat

Biden, in varsta de 80 de ani, isi va anunta probabil din nou oficial candidatura la presedintie in cateva saptamani. El nu a fost niciodata deosebit de popular in sondaje in ultimele luni, dar, cu o cota de popularitate in crestere usoara, Biden ar putea primi o noua lovitura din cauza afacerii privind documentele secrete gasite asupra sa. Oricat de mult nu oboseste Casa Alba sa sublinieze ca s-a comportat intr-un mod exemplar si cooperant atunci cand a fost vorba de informatii clasificate, majoritatea informatiilor au iesit la iveala involuntar si fragmentar. Acest lucru nu da bine la imaginea presedintelui. Acum, ca si in cazul lui Donald Trump, exista un anchetator special pentru cercetarea dosarului documentelor clasificate gasite la locuinta presedintelui Biden.

Intr-un sondaj recent realizat de AP-NORC Center, doar patru din zece democrati sustin un al doilea mandat pentru Biden. Multi alegatori, in special cei mai tineri, se declara ingrijorati de varsta inaintata a lui Biden. La 80 de ani, el este deja cel mai in varsta presedinte din istoria americana. Daca ar candida din nou, ar avea 86 de ani la sfarsitul mandatului sau. Atunci cand este intrebat despre acest lucru, Biden asigura intotdeauna ca va demisiona daca nu va mai fi capabil sa lucreze. Dar adversarii sai republicani se napustesc deja cu rautate asupra lapsusurilor presedintelui si a gafelor la aparitiile publice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: