Ce trebuie sa stiti despre Diwali, Festivalul Luminilor. Este sarbatorit de mai mult de un miliard de hindusi, sikhs, jaini si budisti

externe

Festivalul Diwali

Mai mult de un miliard de hindusi, sikhs, jaini si budisti din intreaga lume sarbatoresc Diwali, festivalul luminilor, potrivit CNN .

Diwali, numit si Deepavali, este unul dintre cele mai mari festivaluri din India. De asemenea, este sarbatorit pe scara larga in Nepal, Malaezia, Fiji si in alte tari cu diaspore mari din Asia de Sud. Casele, intreprinderile si spatiile publice sunt iluminate cu diyas, sau lampi cu ulei facute din lut, iar focurile de artificii abunda. Oamenii se aduna cu familiile lor, mananca dulciuri si fac schimb de cadouri.

In ciuda semnificatiei sale religioase profunde, Diwali este astazi si un festival cultural respectat de oameni indiferent de credinta.

Iata ce trebuie sa stiti despre aceasta sarbatoare.

Ce este Diwali?

Diwali provine din cuvantul sanscrit deepavali, care inseamna „rand de lumini”.

Ea marcheaza triumful luminii asupra intunericului, al binelui asupra raului. Desi traditiile Diwali variaza in functie de regiune si religie, miturile si povestile istorice din spatele sarbatorii au in comun teme de dreptate si eliberare.

Cand are loc Diwali?

Diwali este sarbatorit in fiecare an toamna, de obicei intre octombrie si noiembrie. Festivalul dureaza cinci zile, iar celebrarea principala are loc in a treia zi. In acest an, Diwali va fi sarbatorit pe 12 noiembrie.

Care este semnificatia lui Diwali?

Diwali este respectat in mare parte de hindusi, sikhs, jaini si budisti, dar, la fel ca si Craciunul, sarbatoarea transcende religia si este acum sarbatorita de multe persoane din afara acestor traditii.

Semnificatia festivalului variaza in functie de comunitate si regiune.

Una dintre legendele care stau la baza Diwali provine din epopeea hindusa Ramayana. In timpul exilului printului Rama (o incarnare a zeului Vishnu) si a sotiei sale Sita (o incarnare a zeitei Lakshmi), Sita este rapita de regele demon Ravana. Rama il invinge in cele din urma pe Ravana pentru a-si salva sotia. Pentru unii hindusi, Diwali marcheaza intoarcerea triumfatoare a lui Rama si a Sitei in regatul lor dupa 14 ani de exil.

Unii hindusi din sudul Indiei sarbatoresc infrangerea lui Narakasura de catre Lordul Krishna, care a dus la salvarea a 16.000 de fete aflate in captivitatea demonului. In vestul Indiei, Diwali comemoreaza ziua in care Lordul Vishnu il alunga pe regele demon Bali pentru a conduce lumea de dincolo.

Sikhii comemoreaza aceasta sarbatoare sub numele de „Bandi Chhor Divas” (Ziua eliberarii). Aceasta marcheaza ziua in care Guru Hargobind, cel de-al saselea guru al lor, si 52 de regi hindusi au fost eliberati din inchisoarea nedreapta. Imparatul Jahangir a fost initial de acord doar cu eliberarea lui Guru Hargobind, dar guru a refuzat sa plece fara membrii familiei regale. Dupa ce Jahangir a declarat ca cei care puteau sa se agate de mantia guru-ului puteau pleca, Guru Hargobind a legat 52 de ciucuri la mantia sa, astfel incat fiecare suveran sa poata merge spre libertate.

Pentru jaini, Diwali semnifica ziua in care Domnul Mahavira, ultimul lor lider spiritual, a atins moartea fizica si a obtinut iluminarea. Unii budisti recunosc Diwali ca fiind ziua in care imparatul Ashoka a imbratisat budismul.

Cum se sarbatoreste Diwali?

In afara de traditiile comune de decorare a casei, de aprindere a petardelor si de a se infrupta din mancaruri delicioase, exista si alte cateva moduri in care oamenii marcheaza Diwali.

In unele parti ale Indiei, oamenii joaca jocuri de noroc cu carti, cum ar fi teen patti, blackjack si poker. Jocurile de noroc in timpul sarbatorii sunt considerate de bun augur, pornind de la o legenda in care zeul Shiva si consoarta sa Parvati joaca un joc de zaruri.

Diwali marcheaza, de asemenea, inceputul noului an financiar hindus, iar multe intreprinderi, comercianti si negustori deschid noi registre contabile in timpul sarbatorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: