Ce urmareste in realitate Dragnea prin declansarea scandalului cu ambasada din Israel. Diplomat strain: „Iohannis trebuie sa il opreasca, altfel isi va pierde statutul”

analize

Anuntul lui Liviu Dragnea privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim este in realitate un nou episod in jocul de putere dintre Klaus Iohannis si seful PSD. Dragnea ataca un atribut constitutional esential al presedintelui, gestionarea politicii externe, pentru a se defini pe sine drept cel mai important lider politic al Romaniei.

“Daca presedintele Iohannis nu reuseste sa opreasca initiativa unilaterala a Guvernului, atunci el isi va pierde statutul, recunoscut de parteneri, de sef al politicii externe a Romaniei. Practic, politica externa va fi discutata cu Guvernul si cu Liviu Dragnea, nu cu presedintele”, a declarat pentru G4Media.ro un diplomat strain acreditat la Bucuresti.

Jurnalistul Cristian Pantazi de la G4Media.ro explica apoi care ar fi consecintele unei eventuale victorii a lui Dragnea in acest nou meci cu presedintele Iohannis.

„Dincolo de mizele de politica externa si implicatiile majore privind statutul Romaniei in Orientul Mijlociu, scandalul declansat are o miza enorma in jocul de putere dintre Klaus Iohannis si Liviu Dragnea: stabilirea ‘masculului alfa’ care decide politica externa a tarii.

(…) Politica externa e ultimul atribut constitutional al presedintelui asupra caruia Liviu Dragnea nu daduse atacul pana acum. Fortarea adoptarii in Guvern a unui memorandum pentru mutarea ambasadei la Ierusalim, in ciuda pozitiei publice reticente exprimate anterior de seful statului, este primul atac frontal la presedinte, pe teritoriul politicii externe.

(…) Marea eroare de calcul facuta de Liviu Dragnea in aceasta disputa e ca a neglijat reactia UE. Statutul Ierusalimului si politica legata de relatia Israel-Palestina reprezinta un dosar extrem de sensibil pentru majoritatea statelor membre, dar si pentru Comisia Europeana. UE nu-si permite ca un stat membru sa rupa unitatea pe acest subiect. Asa se explica reactia neasteptata de vineri a Comisiei Europene pe acest subiect, o reactie care vine explicit in sprijinul presedintelui Iohannis.

Cu acest nou front de lupta, Liviu Dragnea si-a intarit statutul de adversar ireconciliabil al Bruxelles-ului”, a scris Pantazi.

Viorica Dancila a facut deja un pas inapoi, afirmand ca memorandumul aprobat de Guvern nu reprezinta o decizie de mutare a Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ci „lansarea unei platforme de discutii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: