life

Cea mai abila specie de broasca. Se poate camufla imitand excremente pentru a scapa de pradatori

O specie de broasca originara din Asia de Sud-Vest prezinta in stadiul sau juvenil un tipar neobisnuit de coloratie corporala, probabil pentru a se camufla imitand excremente si pentru a scapa astfel de pradatori, au dezvaluit joi reprezentantii Gradinii Zoologice Schonbrunn din Viena, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Cercetatorii vienezi au plasat timp de opt zile mai multe figurine din ceara reprezentand amfibieni de culori diferite intr-o voliera, un experiment prezentat ca fiind „inedit”.

Ei au constatat ca figurinele care imitau indivizi tineri apartinand speciei de broaste zburatoare Wallace, care traiesc pe sol dupa nastere, scapau cel mai des de atacuri.

Or, acesti amfibieni prezinta in timpul tineretii o coloratie speciala, rosu aprins cu mici puncte albe, care ii ajuta adeseori sa treaca drept excremente ale unor pasari sau lilieci.

Rata de atac a fost redusa la jumatate in cazul lor in comparatie cu broastele complet rosii, iar acest rezultat sugereaza, potrivit specialistilor de la gradina zoologica vieneza, ca „punctele albe camufleaza un individ care, altfel, ar fi foarte vizibil si ii insala pe pradatori”.

„Tinerele broaste mizeaza probabil pe faptul ca ele sunt cu siguranta vazute, dar confundate cu ceva care nu este comestibil”, a explicat intr-un comunicat Susanne Stuckler, cercetatoare la Universitatea din Viena, al carei studiu a aparut recent in revista Behavioral Ecology and Sociobiology.

La varsta adulta, aceste broaste iesite din comun se catara in varfurile copacilor si se ascund in coronament, impodobindu-se cu o silueta eleganta si longilina, de culoare verde-smarald. Ele executa salturi si plutesc de la un copac la altul pe distante de pana la 16 metri, gratie pielii aflate intre degetele de la membrele inferioare si unor apendice tegumentare situate pe membrele superioare si picioare.

„Exista putine exemple de modificari ale camuflajului” odata cu inaintarea in varsta, estimeaza autorii studiului. „Prin urmare, aceste rezultate fac din broasca zburatoare Wallace un exemplu unic al modului in care animalele isi pot modifica apararea impotriva pradatorilor pe masura ce imbatranesc si se deplaseaza spre medii de viata noi si diferite”, au concluzionat ei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

6 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

6 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

6 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

6 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

6 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

6 ore ago