Cea mai COMPLETA explicatie: De ce nu se duc sirienii la FRATII lor din Golf. Prin ce se diferentiaza

news

Jurnalista Ana Maria Caia a explicat, intr-un material detaliat si bine argumentat, de ce valul masiv de sirieni nu se indreapta mai ales spre spre tarile bogate din Golf.

Principalele motive sunt ca sirienii nu sunt atat de „frati” cu arabii din Golf dupa cum se crede si, in plus, Siria este o tara laica, mult diferita de dictaturile religioase din Golf.

Iata textul jurnalistei, publicat pe blog.

„Raspunsul e foarte scurt, de fapt: pentru ca nu sunt fratii lor. Adica sunt fratii lor in sens larg, au doua maini, doua picioare, doi ochi si o gura. Si sirienii si sauditii si cei din Emirate, ba chiar si kuweitienii. In rest, Siria e sora cu statele din Golf exact cum e Romania cu Norvegia. Ce, nu suntem frati cu norvegienii? Pai nu suntem noi romanii albi la culoare ca gemenii nostri norvegieni? Pai nu suntem noi crestini, ba chiar e si-un procent de ortodocsi in Norvegia? Pai n-au norvegienii biserici de lemn cu turle inalte fix ca-n Maramures? Ce, astea nu-s destule argumente cat sa demonstreze faptul ca osul de viking e totuna cu osul de dac?

Siria, cultural, e mult mai aproape de Europa decat va fi vreodata de Arabia Saudita. Sirienii sunt arabi mediteraneeni, ca vecinii lor libanezi, cu un stil de viata complet diferit fata de statele din Golf. Faptul ca acum acolo e un razboi dement e urmare a unei complicate situatii politice, nu e consecinta directa a fanatismului religios practicat de populatia majoritara.

Asadar, Siria, spre deosebire de statele din Peninsula Arabica este si a fost un stat laic. Compozitia ei religioasa spune ca 74% dintre locuitori sunt suniti, aici intrand si secta sufi, netolerata in tarile musulmane cu dictaturi religioase. 13% sunt siiti, niste musulmani deloc populari printre aia care stau in Arabia Saudita. Dintre siitii astia, o parte sunt alawiti, ca si presedintele al-Assad, musulmani care cred in reincarnare si care pentru prostioara asta si-ar pierde capatana in regatul saudit. Mai au si procente de crestini si druzi in populatie, ba chiar si niste evrei rataciti istoric pe-acolo. Siria o fi fost cu sula-n coasta Israelului, dar dictatorul Al Assad n-avea chef de fundamentalism religios (il interesau mai tare inamicii politici), asa ca a sustinut un program de refacere a sinagogilor istorice de pe teritoriul Siriei. De altfel, in 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Siria si s-a rugat in Moscheea Omeiada din Damasc la mormantul Sfantului Ioan Botezatorul. Credeti ca Ioan Botezatorul ar fi stat bine mersi secole de-a randul la Medina, sa zicem, iar papa ar fi fost invitat sa se roage acolo? De ce i-ar primi Arabia Saudita pe ratacitii astia de sirieni? Si de ce ar fugi sirienii de bombe+fundamentalism ca sa ajunga intr-o tara cu fundamentalism+fundamentalism? Desigur, despre diferentele religioase dintre Golf si Siria sunt deja scrise carti serioase, o scurta si lamuritoare expunere a problemei, e in cartea asta.

Trecand de problema religioasa, ajungem la cea a banilor. Vocisoara usor nerusinata a est-europenilor tipa pe un ton ridicat ca arabii din Golf sunt asa de bogati, de ce sa ne rupem noi de la gura pentru niste migranti care au fugit din Siria nu de bombe, ci de saracie. Am zis nerusinata in conditiile in care Romania a dat vreo 4 milioane din fiii ei Europei ca migranti economici. Da, Golful geme de bogatie, dar in niste conditii cu totul speciale. Banii vin (cei mai multi) din resurse naturale si nu sunt reinvestiti in alte industrii care sa creeze locuri de munca, ci intra in buzunarele celor mai influente clanuri din regiune. Totusi, acolo unde statul investeste in diverse alte industrii (ca in Emirate), forta de munca e asigurata masiv de straini. Exista deja sirieni care lucreaza in Dubai, cum exista si romani care lucreaza in Dubai, dar nici unii dintre ei nu isi fac planuri sa ramana definitiv acolo pentru simplul motiv ca e aproape imposibil sa devii cetatean al acestor state sau sa stai in ele dincolo de un contract de munca. Sigur, exista si munca de jos, in constructii sau treburi casnice, care absoarbe multimi de pakistanezi, indieni sau alte nationalitati, in conditii uneori mai nasoale decat sclavia. Sigur, chiar daca refugiatii nu pot fi absorbiti de o piata a muncii normala, de ce, totusi, Arabia Saudita nu-si foloseste banii ca sa-i ajute? Primul raspuns la indemana ar fi ca Arabia Saudita&comp finanteaza tot felul de golani care intretin razboiul in Siria. De ce ar baga bani in unii care fug ca dracu’ de tamaie de ce finanteaza ei?

Mai exista o mica problema in Peninsula Arabica. Mediul natural e foarte neprietenos (desert) asa ca orice extindere a spatiului de locuit e foarte costisitoare. Se intrebau niste somitati in urbanism pe Facebook de ce nu sunt gazduiti refugiatii in corturile dotatate cu aer conditionat de langa Mecca. Vedea-i-as pe ei cazati in desert intr-un cort cu aer conditionat, cu toata familia daca se poate. Presupunand ca n-ar absorbi populatia de refugiati si ca ar face niste tabere cu aer conditionat in desert, ca ele sa fie locuibile uman, costurile ar fi uriase, incepand cu apa care nu se gaseste sapand o groapa in pamant.

Vine la rand stilul de viata. Sirienii urbani, ca si libanezii, sunt oameni carora le place sa traiasca dupa tipic occidental. Alcoolul nu e tabu, pentru ca ne aflam, la 2000 de ani distanta, e drept, de locurile unde Dionisos isi facea de cap. Vinurile libaneze si siriene sunt de gasit pe listele celor mai luxoase restaurante ale lumii pentru simplul motiv ca exista o industrie a vinului in zona. Dupa cum stiti, in Arabia Saudita alcoolul e complet interzis, iar in restul Golfului, in mare, strainii pot bea in anumite locuri, de obicei baruri ale hotelurilor de lux. Dar nu toti strainii, ci doar cei care nu sunt musulmani.

Mai e problema micuta a tratamentului femeilor. Siria, fiind o tara laica, are scoli mixte, casatorie monogama cu varsta limita de 17 ani, vot pentru femei din 53 (Romania din ’38), femei in armata, femei in politica, ba chiar si niscaiva feministe. Siriencele, in general, nu-si acopera fata cu burka. Toata aceasta enumerare i-ar da dureri de cap si de stomac unui cetatean saudit, care sigur n-ar vedea intr-o sirianca din middle class “o sora”, ci o satana destabilizatoare a adevaratelor valori islamice.

Cam asta e pe scurt cu “fratii arabi”. Aia care chiar sunt apropiati de Siria cultural au primit, slava cerului: 2 milioane Turcia, Iordania 750 de mii (la o populatie de 6 milioane si jumatate de oameni), Liban 1 milion 500 de mii (desi Siria n-a fost cel mai dragut vecin posibil)”, a scris Ana Maria Caia pe caia.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: