Cea mai mare anexare din Europa de la 1939 incoace. Este neclar insa cat anume din Ucraina va inghiti azi Rusia, ucrainenii inca lupta

externe

Presedintele Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, un aliat-cheie al presedintelui rus Vladimir Putin, a anuntat vineri, in plen, cererile de anexare a patru teritorii ucrainene, un pas tehnic in procesul anexarii, in timp ce convoaie de autobuze de indreptau catre Piata Rosie, inainte de ceremonia de semnare a anexarii, relateaza The Guardian, citat de news.ro.

Putin urmeaza sa semneze documentele anexarii a patru regiuni din Ucraina – Herson, Zaporojie, Donetk si Lugansk – in cadrul unei ceremonii vineri dupa-amiaza.

El urmeaza sa sustina un discurs, urmat de un concert pop in Piata Rosie, care sa sarbatoreasca cea mai mare anexare din Europa de la Hitler incoace.

Ceremonia se desfasoara in Sala Gheorghievski a Marelui Palat al Kremlinului, unde Putin va semna ”acordurile de acces a unor noi teritorii in Federatia rusa”, a anuntat un purtator de cuvant al prespedintiei ruse, Dmitri Peskov.

Acordurile urmeaza sa fie semnate ”cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri si au adresat cereri corespunzatoare partii ruse”, anunta joi Peskov.

Insa este neclar ce anume va anexa Rusia din teritoriul Ucrainei. Rusia revendica aproximativ 109,000 de kilometri patrati din teritoriul Ucrainei, reprezentand 18% din suprafata tarii, in afara de Peninsula ucraineana Crimeea, pe care a anexat-o in 2014. In cazul in care Rusia reuseste sa cucereasca tot teritoriul pe care-l revendica, Putin ar anexa 22% din Ucraina.

Insa fortele rusesti nu detin controlul asupra intregului teritoriu pe care-l revendica.

Chiar vineri, in ziua anexarii, liderul ”republicii popular” de la Donetk, Denis Pusilin, a recunoscut ca bastionul rus de la Liman este ”aproape incercuit” de catre armata ucraineana.

Peskov a anuntat ca intreaga regiune ucraineana Donetk devine parte a Rusiei, insa este necloar daca Rusia va anexa regiunile Herson si Zaporijjea in intregime.

Rusia detine, in prezent, controlul asupra a aproximativ 70% din regiunea Zaporojie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: