Cea mai mare schimbare a monedei euro. Va fi lansata varianta digitala a monedei europene

externe

moneda de 1 euro

Guvernatorii bancilor centrale din zona euro se vor reuni in aceasta saptamana in Finlanda pentru a discuta despre introducerea monedei euro digitale, scrie Politico.

De la momentul in care presedintele francez Valery Giscard d’Estaing a lansat ideea unei monede unice in 1978, banii europeni nu s-au mai confruntat cu o schimbare atat de radicala.

Un euro digital, daca va fi implementat, ar modifica in mod fundamental modul in care activele si pasivele sunt gestionate in bilantul bancii centrale, cu scopul de a face platile mai cuprinzatoare si mai eficiente

In ultimele luni, opacitatea si lipsa de implicare a publicului au fost remarcate de multi dintre cei aflati la marginea politicii. Celebritati precum Russell Brand, comediant devenit comentator socio-politic cu milioane de urmaritori pe YouTube, au facut din ce in ce mai mult din moneda euro digitala un punct central al reportajelor lor. Intr-un videoclip recent, Brand a sustinut ca acestea deschid calea pentru „decretele globaliste care vin de sus, evitand democratia”.

Acest tip de discurs i-a convins pe bancherii centrali ca introducerea monedei digitale este o provocare din punct de vedere al relatiilor publice.

Cine v-a spus asta?

Intalnirea de miercuri din regiunea finlandeza Inari a fost facuta publica, dar agenda reuniunii nu. Politico a aflat ca participantii, guvernatorii celor 20 de banci centrale din zona euro si cei sase membri ai comitetului executiv al BCE, vor discuta despre cum sa convinga publicul ca o extindere virtuala a bancnotelor si monedelor euro nu reprezinta o amenintare la adresa democratiei sau a libertatilor.

„Cine v-a spus asta?” a intrebat guvernatorul bancii centrale a Irlandei, Gabriel Makhlouf, atunci cand Politico l-a chestionat intr-un interviu cu privire la conversatiile din Laponia. El a refuzat sa mai dea detalii, dar a adaugat ca „lumea se indreapta in directia digitala”.

O moneda digitala, la fel ca banii lichizi, permite oamenilor sa plateasca instantaneu prin intermediul unui portofel virtual pe un smartphone, fara a fi nevoie de un cont bancar. Ea este sustinuta de o banca centrala, astfel incat nu are aceleasi riscuri ca si criptomonedele.

Intr-o miscare menita sa calmeze anxietatea publicului, directorul executiv al BCE, Fabio Panetta, i-a asigurat luna trecuta pe politicienii europeni ca euro digital nu va imita niciodata sistemul de credit social din China, incluzand caracteristici programatice, cum ar fi stabilirea unor limite de timp sau restrictionarea cheltuielilor in anumite scenarii.

„Euro digitali nu vor fi niciodata bani programabili”, a subliniat italianul in cadrul unei audieri parlamentare din ianuarie. „BCE nu ar stabili niciun fel de limitari cu privire la unde, cand sau cui pot plati oamenii cu un euro digital.”

De asemenea, BCE a declarat, de mai multe ori, ca nu are niciun interes in monitorizarea obiceiurilor de cumparare ale oamenilor si ca euro digital ar putea completa numerarul, mai degraba decat sa-l inlocuiasca.

Amenintare democratica

Dar, in timp ce bancherilor centrali le place sa laude beneficiile tehnice ale euro digital, nu exista nicio indoiala ca adevaratele motivatii sunt mult mai profunde.

Fara o schimbare digitala, multi, inclusiv seful Bancii Reglementelor Internationale, Augustin Carstens, se tem ca scaderea utilizarii numerarului, popularitatea in crestere a criptomonedelor si a „monedei stabile” de tip challenger sponsorizate de Big Tech – cum ar fi defunctul proiect Libra al Meta – ar putea ameninta suveranitatea si ratiunea de a fi a banilor bancilor centrale.

Cu toate acestea, intelegerea publica a acestor probleme ramane limitata. Pe strazile din Bruxelles, localnicii pareau in mare parte nestiutori.

„Nu se schimba prea multe pentru mine”, a declarat Ghuiriz Octavian, un spalator de rufe in varsta de 40 de ani. In general, el a sustinut idea unei monede digitale „daca este reglementata de bancile centrale si de guverne”, chiar daca „si acestea fac lucruri stupide”.

Lorenzo Moroni, un tanar de 23 de ani de la un magazin italian de delicatese, era mai informat. „Trebuie sa fii pregatit pentru metavers”, a spus el, referindu-se la planurile Meta de a crea o lume virtuala. Pentru el, criptomonedele sunt mai bune decat euro digital „pentru ca nu exista interese [particulare] in spatele lor”.

„Ei nu vor ca oamenii sa fie liberi. Ei vor sa controleze”, a spus el.

Yuan digital

Cresterea urgentei in ceea ce priveste implementarea unui euro digital poate fi legata si de actiunile recente ale Beijingului. Banca Populara a Chinei a inceput lansarea yuanului sau digital in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de anul trecut, ceea ce a provocat temeri in democratiile occidentale ca lipsa unui concurent propriu le-ar putea face sa piarda cota de piata.

„Sa presupunem ca peste 20 de ani aceasta moneda ar deveni foarte populara. Putem exclude posibilitatea ca noi sa nu fim… invadati de acei bani?” le-a spus Panetta deputatilor sceptici in timpul audierii din ianuarie, numind in mod specific China.

Tehnicienii BCE par increzatori ca o versiune viabila ar putea fi lansata inca din 2027, dupa aproape doi ani de experimente interne. Aprobarea finala ar depinde de semnatura guvernatorilor, care ar trebui sa se asigure ca orice risc potential pentru stabilitatea financiara nu depaseste beneficiile. Acest lucru nu este garantat. Atractia unui instrument de economisire lipsit de risc ameninta sa priveze bancile de depozitele clientilor – o sursa vitala de finantare pentru imprumuturile din economie.

Comisia Europeana doreste sa propuna un cadru juridic pentru euro digital pana in luna mai. Insa volumul de munca depus in spatele usilor inchise i-a nelinistit pe unii membri ai Parlamentului European.

„Exista o lipsa de transparenta si de comunicare cu publicul larg si cu industria financiara”, a declarat eurodeputatul liberal ceh Ondrej Kovarik, care a ajutat la scrierea regulamentului UE privind piata criptografica. „Este nevoie de incredere deplina atat din partea cetatenilor, cat si a intreprinderilor. In caz contrar, exista riscul ca euro digital sa fie un esec.”

Vanzari dificile

Bancherii centrali sunt constienti de lupta dificila cu care se confrunta pentru a convinge publicul.

Un sondaj realizat de Redfield & Wilton Strategies in 2021 pe un esantion de 2.500 de adulti din Regatul Unit pentru Politico a constatat ca doar 24% dintre acestia cred ca o lira digitala ar putea aduce mai multe beneficii decat prejudicii. BCE a constatat, de asemenea, in propriile sale cercetari, ca confidentialitatea platilor este o preocupare principala in randul cetatenilor din zona euro.

„Proiectul euro digital poate avea implicatii profunde pentru societate si economie”, a declarat europarlamentarul spaniol Ernest Urtasun, membru al Grupului Verzilor. „Nu poate fi lasat doar in seama bancilor centrale si a companiilor private”.

BCE a declarat ca este pregatita sa limiteze numarul de euro digitali pe care oamenii ii pot detine si sa aplice rate neatractive pentru detinerile mari de eoru digitali pentru a mentine cererea de depozite bancare. Totusi, linistirea bancherilor va face ca euro digital sa fie mai greu de vandut.

„Sa speram ca in Finlanda bancherii isi dau seama din nou ca sprijinul public si politic este esential pentru ca acest proiect sa fie un succes”, a declarat eurodeputatul socialist olandez Paul Tang.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: