Cea mai misterioasa unitate a Fortelor Armate ale Ucrainei – Corpul Voluntarilor Rusi / „Niciun luptator nu a fost capturat inca. Fiecare are cate o grenada, pentru orice eventualitate”

externe

Corpul voluntarilor rusi este una dintre cele mai misterioase unitati din cadrul fortelor Apararii Teritoriale ale Ucrainei. Este format din voluntari originari din Rusia, care au luptat in tara lor natala impotriva regimului lui Putin. Dupa invazia din 24 februarie, acesti soldati au decis sa se uneasca intr-o singura unitate si acum indeplinesc sarcini de lupta ca parte a batalionului 98 „Azov-Nipru” din brigada 108 a Fortelor Armate ale Ucrainei, scrie publicatia ucraineana Glavkom.

„De la inceput, Corpul a fost un grup de prieteni, cunostinte etc. Obisnuiam sa stam si sa analizam: Ucraina are un numar mare de bielorusi, britanici, ceceni etc. Si de ce nu exista nici un rus? Asa a aparut ideea de a ne uni intr-o singura unitate, de a aduna in ea baieti imprastiati in alte unitati. Acum suntem, probabil, singura unitate formata din rusi. Totusi, nu sunt doar etnici rusi, ci si oameni din Rusia in general. Doar ca pentru noi este mai usor sa gasim un limbaj comun cu cei care au ajuns in Ucraina din cauza luptei impotriva regimului de la Kremlin”, spune luptatorul cu indicativul Rex. „Conform vectorului ideologic, aderam la viziunile conservatoare de dreapta, care mai sunt numite si nationaliste. (…) Vedem buriatii, cecenii, daghestanii, kalmuci, sub teza „toti sunt rusi”.

Cum si-au format rusii unitatea in Ucraina

Potrivit lui Rex, „spargerea ghetii de suspiciune” a autoritatilor ucrainene nu a fost usoara, dar toti membrii corpului, care sunt cateva zeci astazi, inteleg aceasta atentie. Ei insisi sunt de doua ori mai precauti fata de oricine doreste sa intre in randurile Corpului Voluntarilor Rusi.

„Cu totii am luat armele pe 24 februarie. Am reusit sa strapungem birocratia ucraineana, zidul neintelegerilor si al suspiciunilor. Luptam in mod oficial din august – atunci a fost creat Corpul nostru (conform documentelor). O diferenta importanta a unitatii noastre este ca ramanem voluntari. Adica, toti cei care vin la noi, lupta exclusiv de bunavoie. Acestia nu sunt prizonieri, dezertori sau oameni pusi la zid de anumite circumstante de viata. Doar oameni care lupta pentru ca asa cred ca este corect. Aceasta este, de fapt, o lupta pentru viitorul nostru. Pentru ca noi credem cu sinceritate ca caderea Federatiei Ruse ne va permite sa ne intoarcem acasa”, spune Rex.

Rusul noteaza ca insisi existenta acestei unitati este un contraargument direct la tezele raspandite de propaganda rusa, potrivit carora Ucraina uraste tot ce este rusesc si interzice comunicarea in limba rusa, in timp ce drepturile cetatenilor Federatiei Ruse sunt asuprite.

„Luptatorii nostri nu sunt pentru prima data in Ucraina. Printre noi sunt cei care au luptat pentru aeroportul din Donetk, Pisky, Shirokino, Debaltseve. Acum, corpul nostru indeplineste sarcini in sudul si estul Ucrainei. De asemenea, au participat la apararea Kievului dupa 24 februarie”, adauga camaradul lui Rex, Fortune.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Comunica cu autoritatile „cu chipul la vedere”

Voluntarii nu-si dezvaluie numele si, in acelasi timp, noteaza ca unii dintre ei au fost cunoscuti in Rusia pentru opiniile lor si au luptat impotriva regimului de la Kremlin chiar inainte de 2014. Cu toate acestea, acum majoritatea prefera sa fie incognito, deoarece au rude ramase in Rusia.

„S-a decis ca unii dintre luptatorii Corpului sa apara in public cu fetele descoperite. In primul rand, ei au fost figuri publice chiar si inainte de razboi. In al doilea rand, fetele mascate care fac declaratii zgomotoase nu inspira incredere, pentru ca nu vor avea nicio responsabilitate pentru ceea ce spun. Dar persoana care isi scoate masca este obligata sa raspunda. Prin urmare, o fata descoperita adauga greutate cuvintelor noastre”, explica Fortuna.

Cu toate acestea, atunci cand au discutat cu reprezentantii autoritatilor ucrainene, toata lumea si-a descoperit figura.

„La un moment dat, in inaltele birouri ale guvernului ucrainean, cineva a avut curajul sa incredinteze protectia Ucrainei cetatenilor tarii agresoare, sa le ofere posibilitatea de a primi munitie, de a tine o anumita sectiune a frontului. Prin urmare, cred ca, daca oamenii au incredere in noi, suntem obligati sa le raspundem cu o viziera ridicata. Pentru ca armele, informatiile importante nu ar fi incredintate unor oameni mascati”, explica Rex. El vorbeste fara masca, pentru ca rudele sale nu locuiesc in Rusia.

Cine vrea sa se alature corpului rusesc trebuie sa treaca de inspectia serviciilor secrete ucrainene

Corpul are in prezent cateva zeci de soldati, reprezentantii sai nu mentioneaza numarul exact. Ei spun ca selectia se desfasoara in mai multe etape si ca nu toata lumea o poate trece. Atentia a devenit deosebit de mare dupa ce Putin a anuntat mobilizarea.

„Tratam toti noii candidati cu precautie pentru a evita problemele legate de spionaj, agenti straini, provocari etc. In primul rand, efectuam mai multe interviuri, daca este nevoie – cerem SBU sa verifice persoana. Urmeaza o cunoastere atenta a echipei (cum se comporta o persoana in timpul antrenamentelor, pe terenul de antrenament, ce abilitati si caracter are)”, explica Fortuna.

Rex adauga ca, dupa anuntul mobilizarii pe teritoriul Federatiei Ruse, la Corpul lor au sosit scrisori de la cei care doresc sa se alature randurilor lor. Acest lucru ii infurie oarecum pe luptatorii Corpului.

„Bineinteles, este minunat – ca cetatenii Rusiei incep sa se trezeasca rapid, ca au dorinta de a face ceva, de a influenta evenimentele sau cel putin propria lor viata. Dar noi intelegem ca razboiul nu a inceput in 24 februarie, ci regimul dezgustator de la Kremlin care l-a declansat exista de 22 de ani. De aceea, am fost destul de dezamagiti de faptul ca majoritatea concetatenilor nostri s-au trezit abia atunci cand au inceput sa li se trimita citatii. Le punem tuturor o contraintrebare: „Unde ati fost la inceputul acestor evenimente si inainte de ele? De ce nu au luat parte la viata politica sau la lupta?”. Sederea noastra aici este rezultatul unei serii intregi de decizii, iar noi ne-am pus viata in pericol chiar si atunci cand ne aflam pe teritoriul Rusiei. Unii dintre prietenii mei au murit in aceasta lupta, altii sunt inchisi din cauza regimului. Asa ca, atunci cand oamenii ne intreaba daca ni se pot alatura, nu prea intelegem daca pot fi de incredere. Pentru ca atunci cand acest haos militar dispare in Federatia Rusa, care este probabilitatea ca ei sa nu decida sa paraseasca Corpul nostru? In randurile noastre, vrem sa ii vedem pe cei care sunt gata, ca si noi, sa isi expuna viata si libertatea la un risc logic”, spune el.

La razboi, pentru a nu fi deportati

Nota luptatorilor: exista cazuri in care chiar si cei dornici sa lupte trebuie sa fie refuzati. De obicei, este vorba de oameni fara experienta militara, pe care incearca sa ii incadreze in structura civila a Corpului.

„Gasim sarcini care nu au legatura cu frontul pentru a nu indeparta oamenii de noi. Pentru ca in prezent comunitatea rusa din Ucraina se afla intr-o stare foarte proasta. Niciunul dintre servicii nu-i aproba pe cetatenii rusi, mai ales dupa 24 februarie. In acea zi tragica, in Ucraina se aflau aproximativ 300.000 de cetateni ai Federatiei Ruse, toti acestia se afla acum intr-o situatie disperata – le expira permisele de sedere permanenta si nu le pot prelungi. Unii au cerut sa se alature Corpului nostru, pentru ca permisele lor expira in cateva zile. Pentru a nu fi deportati. Incercam sa ii ajutam si pe ei”, explica „Rex”, zambind.

Legea Ucrainei garanteaza ca soldatii din Fortele Armate ale Ucrainei cu cetatenie straina parcurg procedura de obtinere a cetateniei ucrainene intr-un ritm accelerat.

Si daca este vorba de un prizonier?

Corpul de armata noteaza ca niciunul dintre luptatorii lor nu a fost capturat inca. Pentru acest caz, fiecare are o grenada.

„In ceea ce priveste intrebarea la ce ne asteptam din partea Rusiei daca unul dintre oamenii nostri este capturat… In principiu, o demonstratie a asteptarilor va fi ceea ce s-a intamplat intr-o colonie de corectie din regiunea Saratov (o colonie in care se foloseste tortura cu animale asupra detinutilor). Este clar ca nu ne mai asteapta nimic altceva, in afara de videoclipuri cu torturi si demonstratii de pedepse. Prin urmare, niciunul dintre noi nu va fi capturat in viata. In timpul ostilitatilor, fiecare dintre noi poarta o grenada la centura, ceea ce va ajuta la evitarea unei capturari rusinoase si dureroase”, subliniaza un alt soldat al Corpului Cardinal.

„Memorandumul” Corpului Voluntarilor Rusi

„Luptatorii din „Corpul Voluntarilor Rusi” apara suveranitatea si independenta Ucrainei prin mijloace militare. Razboiul purtat de Federatia Rusa in Ucraina cu scopul de a cuceri teritorii si de a distruge populatia civila contravine tuturor normelor dreptului international, regulilor de desfasurare a ostilitatilor si principiilor morale si etice, drept urmare, Corpul l-a recunoscut ca fiind criminal. Luptatorii lupta impotriva autoritatilor de la Kremlin si a tuturor persoanelor care executa ordinele criminale si sustin razboiul declansat de Rusia.

Corpul recunoaste Rusia ca fiind o tara terorista si neaga purtarea de discutii diplomatice cu aceasta.

Principalele obiective militare si politice ale Corpului sunt:

  • Protectia si restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei in cadrul granitelor din 1991;
  • rasturnarea regimului aflat la putere in Federatia Rusa.

Dupa atingerea obiectivelor principale, Corpul Voluntarilor Rusi solicita:

  • organizarea unui tribunal international in ceea ce priveste toate persoanele implicate in lansarea, desfasurarea si sustinerea unui razboi agresiv impotriva Ucrainei;
  • garantarea vointei nationale a poporului rus”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: