Cea mai urata prevedere din legea 304, pe care Iohannis a fost nevoit sa o promulge. Serban Nicolae este autorul prevederii

politica

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, ca este nevoit sa promulge prima dintre legile justitiei, cea privind organizarea judiciara. El a mentionat ca nu mai are nicio cale de atac asupra Legii 304, fiind obligat prin Constitutie sa o promulge, dar acest lucru nu inseamna ca parcursul acestei legi s-a terminat. El a solicitat „in mod expres” Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea parlamentara sa reintroduca legile justitiei in circuitul parlamentar si sa le corecteze, asa cum au cerut cei avizati. 

Cea mai controversata si mai contestata modificare adusa legii 304/2004 privind organizarea judiciara este infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori.

Sectia speciala de investigare a procurorilor si judecatorilor a fost infiintata prin adoptarea de catre comisia speciala a unor amendamente depuse de senatorul PSD Serban Nicolae.

”Dupa articolul 88 se introduce o noua sectiune: Sectia de Investigare a unor infractiuni din justitie”, se arata intr-un prim amendament.

Al doilea articol detaliaza competentele sectiei nou-infiintate:

„In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul penal si de legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a infractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari”.

Infiintarea sectiei speciale de investigare a procurorilor si judecatorilor a fost adoptata cu voturile PSD – ALDE – UDMR.

Infiintarea acestei sectii a fost dur criticata atat de organizatiile magistratilor cat si de societatea civila, fiind vazuta ca un instrument de presiune si intimidare a procurorilor si judecatorilor.

Ce a spus Iohannis referitor la promulgarea legii 304/2004

„Independenta procurorilor si judecatorilor reprezinta fundamentul unei justitii corecte, iar de la acest principiu nu se poate in niciun caz sa abdicam. Este asadar foarte clar ca legile justitiei trebuie revizuite si imbunatatite urgent in Parlament, astfel incat impactul negativ asupra sistemului sa fie redus la un minim.

Romania este membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana, dar din acest statut, evident, deriva si o serie de obligatii, inclusiv in ceea ce priveste functionarea justitiei, functionarea integrata a justitiei din Romania in spatiul european de justitie.

Este imposibil sa construim un sistem de justitie care contravine normelor europene. Este imposibil sa construim un sistem de justitie care ignora valorile europene. Ori o nesocotire a concluziilor Comisiei de la Venetia ar insemna exact acest lucru. Ar echivala cu o indepartare de facto a Romaniei de la valorile de baza europene.

Corelarea prevederilor celor trei legi cu opiniile Comisiei de la Venetia ne va ajuta, in schimb, sa pastram nealterate valorile esentiale ale democratiei – independenta justitiei, cooperarea loiala intre puterile statului si statul de drept.

In ceea ce priveste demersurile facute de mine, ca Presedinte, reamintesc ca am cerut in mod repetat reexaminarea acestor legi de catre Parlament, am trimis sesizari Curtii Constitutionale si, cum am spus inainte, am sesizat Comisia de la Venetia. Dupa finalizarea tuturor procedurilor posibile de contestare, Presedintele Romaniei este, insa, cel care trebuie sa promulge legea.

In acest moment, in privinta Legii 304/2004, modificata, legea care priveste organizarea judiciara, am epuizat, din pacate, toate caile constitutionale pe care le am la dispozitie si, prin urmare, sunt obligat prin Constitutie sa promulg aceasta lege.

Asta insa nu inseamna nici pe departe ca parcursul acestei legi s-a finalizat, s-a terminat. Nici vorba!

In virtutea atributiilor fundamentale pe care mi le confera Constitutia, solicit in mod expres Parlamentului Romaniei ca imediat ce se reia sesiunea parlamentara, sesiunea de toamna, sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze, sa le corecteze asa cum solicita cei avizati.

Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil sa se mearga mai departe cu o lege care a fost contestata in multiple feluri si care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Venetia. Aceasta lege inca ridica multe probleme pe fond si contine dispozitii neclare, lipsite de coerenta, lipsite de previzibilitate.

Aceste deficiente pot afecta exigentele constitutionale si standardele europene si internationale in materie de independenta si buna functionare a sistemului de justitie”, a declarat Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: