Ceasul Apocalipsei mutat la 90 de secunde pana la miezul noptii pe masura ce amenintarea nucleara creste. Omenirea nu a fost niciodata atat de aproape de anihilare

externe

Oamenii de stiinta au fixat marti „Ceasul Apocalipsei” mai aproape de miezul noptii decat oricand, spunand ca amenintarile cu razboiul nuclear, bolile si schimbarile climatice au fost exacerbate de invadarea Ucrainei de catre Rusia, care ar putea pune omenirea in pericol de anihilare, informeaza Reuters.

„Ceasul Apocalipsei”, creat de Bulletin of the Atomic Scientists pentru a ilustra cat de aproape a ajuns umanitatea de sfarsitul lumii, a fost mutat in 2023 la 90 de secunde de miezul noptii, cu 10 secunde mai aproape decat a fost in ultimii trei ani.

Miezul noptii pe acest ceas marcheaza punctul teoretic al anihilarii. Acele ceasului sunt mutate mai aproape sau mai departe de miezul noptii pe baza analizei de catre oamenii de stiinta a amenintarilor existentiale la un moment dat.

Noua ora reflecta o lume in care invazia Ucrainei de catre Rusia a reinviat temerile privind un razboi nuclear.

„Amenintarile voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii ca escaladarea conflictului din accident, intentie sau calcul gresit este un risc teribil. Posibilitatile ca acest conflictul sa scape de sub control raman mari”, a declarat Rachel Bronson, presedintele comisiei, intr-o conferinta de presa la Washington.

Anuntul va fi tradus pentru prima data din engleza in ucraineana si rusa pentru a atrage atentia, a spus Bronson.

Comitetul alcatuit din oameni de stiinta al organizatiei si alti experti in tehnologia nucleara si climatologi, inclusiv 13 laureati ai premiului Nobel, discuta despre evenimentele mondiale si stabilesc unde sa plaseze actionarea ceasului in fiecare an. Amenintarile apocaliptice reflectate de ceas includ politica, armele, tehnologia, schimbarile climatice si pandemiile.

Ceasul era setat la 100 de secunde pana la miezul noptii din 2020, ceea ce era deja cel mai aproape de miezul noptii. Consiliul a spus ca razboiul din Ucraina a crescut si riscul ca armele biologice sa poata fi desfasurate daca conflictul va continua.

„Fluxul continuu de dezinformare cu privire la laboratoarele de arme biologice din Ucraina ridica ingrijorarea ca Rusia insasi s-ar putea gandi la desfasurarea unor astfel de arme”, a spus Bronson.

Sivan Kartha, membru al comitetului si om de stiinta la Institutul Mediului din Stockholm, a declarat ca preturile gazelor naturale impinse de razboi la noi cote au determinat si companiile sa dezvolte surse de gaze naturale alternative si s-au intors la carbune ca sursa alternativa de energie.

„Emisiile globale de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili, dupa ce si-au revenit dupa declinul economic in urma pandemiei si au urcat la un maxim istoric in 2021, continua sa creasca in 2022 si au atins un alt record… Cu emisiile in continuare in crestere, extremele meteorologice continua, si au fost si mai clar atribuibile schimbarilor climatice”, a spus Kartha, aratand ca exemplu inundatiile devastatoare din Pakistan din 2022.

Ceasul a fost creat in 1947 de un grup de oameni de stiinta, inclusiv Albert Einstein, care lucrase la Proiectul Manhattan pentru a dezvolta primele arme nucleare din lume in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Cu mai bine de 75 de ani in urma, a fost setat la sapte minute pana la miezul noptii.

Ceasul a fost cel mai departe de apocalipsa, la 17 minute de miezul noptii, in 1991, cand s-a incheiat Razboiul Rece iar Statele Unite si Uniunea Sovietica au semnat un tratat care a redus substantial arsenalele de arme nucleare ale ambelor tari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: