Ceceni care lupta alaturi de ucraineni, reportaj CNBC pe front cu comandantul batalionului „Djohar Dudaev”: „Kadirov este tradator, este mai periculos pentru ceceni decat soldatii rusi” – Video

externe

Comandantul batalionului de ceceni „Djohar Dudaev”, care lupta alaturi de ucraineni, l-a declarat „tradator” pe Ramzan Kadirov intr-un interviu pentru CNBC. Postul americam a prezentat si un reportaj din prima linie a frontului cu cecenii care sunt alaturi de ucraineni.

„Multi oameni din lume cred ca noi suntem nebuni, barbari, pentru ca avem o reputatie de temut”, a declarat militarul cecen. El a prezentat inregistrari din timpul eliberarii unui oras din care rezulta ca „reputatia lor este gresita”.

Comandantul batalionului „Djohar Dudaev” a declarat ca aplauzele primite din partea ucrainenilor reprezinta o dovada ca „luptam de partea buna, luptam de partea adevarului”. „Iata ca oamenii pot avea si o viata normala, ceva ce nu exsita in Cecenia”, a explicat comandantul pentru CNBC. „Rusii au distrus fiecare oras cecen, toti avem pe cineva care a murit in razboi, frate, mama, sora, tata, bunic”, a explicat cecenul.

Comandantul se afla pentru a treia oara in fruntea unor trupe care lupta cu Rusia si spune ca este incruzator in victorie: „Toata lumea este alaturi de noi si ne sustine”.

„Tradatorii sunt mai periculosi decat soldatii rusi. Ei ne-au tradat patria, cultura si ne vor ucide pe toti”, a subliniat comandantul, referindu-se la oamenii lui Ramzan Kadirov.

Citeste si: Doua batalioane de ceceni au trecut de partea Ucrainei si apara Kievul: „Niciun cecen adevarat nu ar putea lupta vreodata pentru Rusia, pentru aceasta tara care ne-a ucis timp de 300 de ani”

Unul dintre cecenii care lupta alaturi de Ucraina a acordat in martie un interviu publicatiei NewLinesMag.

„Am luptat in primul si al doilea razboi cecen”, a spus Muslim despre el si despre tovarasii sai. „Intelegem deja tot ceea ce [Rusia] este capabila sa faca, sa ucida familii, femei si copii. Stim ca oamenii lui Kadirov sunt aici, in jur de 10.000 de persoane”, a spus el.

„Sunt niste tradatori”, a spus el. „Niciun cecen adevarat nu ar putea lupta vreodata pentru Rusia, pentru aceasta tara care ne-a ucis timp de 300 de ani. Cei mai multi sunt batuti, familiile lor sunt amenintate, pentru ca ei sa fie nevoiti sa serveasca. A servi Rusia este impotriva a tot ceea ce prevede nokhchalla [codul traditional de conduita cecen]”, a spus Muslim.

Acestea nu au fost cuvinte goale. Intr-un mesaj audio din 1 martie, Muslim a confirmat ca el si alti membri ai seicului Mansur au fost prezenti pe frontul din Kiev, luptand impotriva fortelor rusesti care incercau sa patrunda in capitala.

Intr-un mesaj postat pe canalul sau Telegram la 27 februarie, liderul cecen Kadirov a sustinut ca „nationalistii [din Ucraina] nu inteleg niciun alt limbaj in afara de cel al fortei”. Admitand ca fortele ucrainene erau „inarmate pana in dinti cu arme si munitii noi”, Kadirov a sustinut ca este timpul sa nu mai „cocoloseasca” inamicul si, in schimb, sa „inceapa o operatiune pe scara larga in toate directiile” din tara. „Trebuie sa ne schimbam tactica, pentru a-i convinge mai bine”, a declarat Kadirov. „Putin trebuie sa dea ordinul corespunzator, astfel incat sa putem termina cu acesti nazisti”.

Citeste si: Liderul rezistentei din Cecenia se alatura luptatorilor din Ucraina: „Vom lupta impotriva Rusiei pana la sfarsit”

Liderul rezistentei anti-Rusia din Cecenia, Adam Osmayev, a anuntat recent ca se alatura ucrainenilor in lupta impotriva invadatorilor rusi. Osmayev conduce Batalionul Djohar Dudaev.

Cecenii din Batalionul Djohar Dudaev au declarat ca vor lupta impotriva Rusiei si a lui Kadirov de partea Ucrainei pana la sfarsit”, se anunta pe un cont de Twitter al rezistentei din Ucraina.

Adam Osmayev s-a nascut in Cecenia-Ingush, Uniunea Sovietica.

Osmayev, care provine dintr-o familie bogata din Cecenia, a studiat afaceri la Universitatea Buckingham.

In 2012, oficialii rusi au declarat ca Osmayev este suspectat ca facea parte dintr-un complot al islamistilor pentru a-l ucide pe Putin, scrie BBC.

Presa rusa a relatat la acea vreme ca complotistii planuiau sa planteze mine pe bulevardul Kutuzovsky din Moscova, folosit zilnic de Putin.

Ulterior, Rusia a cerut Ucrainei sa il predea pe Osmayev, dar autoritatile de la Kiev au refuzat sa faca acest lucru, spunand ca doresc sa astepte pana cand Curtea Europeana a Drepturilor Omului va examina apelul sau impotriva extradarii. El a fost eliberat dupa doi ani si jumatate de detentie intr-o inchisoare ucraineana.

La 31 octombrie 2017, in timp ce Osmayev si sotia sa se intorceau la casa lor din afara Kievului, barbati inarmati cu pusti de asalt AK-47 au deschis focul asupra masinii lor, ranindu-l pe Osmayev si ucigandu-i sotia.

Mai mult despre:

Comentarii: